Voedingcentrum


Voedingscentrum blij met debat intensieve veehouderij

21 januari 2005

Ruim tachtig branchevertegenwoordigers hebben deze week afspraken gemaakt over de intensieve veehouderij. De uitkomsten hebben direct effect op de voedselkwaliteit. Zo zal er hard worden opgetreden tegen overtreders in de vleessector en internationale transporteurs die het niet nauw nemen met de hygiëne.

Centrale vraag van het door minister Veerman geïnitieerde debat was hoe de grote middenmoot van de intensieve veehouderij duurzamer kan produceren en leveren. Meer dan tachtig vertegenwoordigers van varkens- en kippenhouders, slachterijen, voerleveranciers, bankwezen, brancheorganisaties, universiteit, detailhandel, natuur-, milieu-, consumenten- en dierenbeschermingsorganisaties en rijks-, provincie- en gemeentebestuurders debatteerden mee. De aanwezigen zagen duidelijke mogelijkheden om relevante stappen vooruit te zetten. Dit leidde tot onder andere de volgende concrete afspraken:


* De overheid zet er zich voor in dat het begrip vers in de EU regelgeving weer echt voor vers (en duurzaam) staat.
* Binnen de hele vleesketen wordt de kleine groep van 'verziekers' strak aangepakt. De namen van de verziekers worden in ieder geval openbaar gemaakt. Het bedrijfsleven komt binnen twee maanden met een initiatief voor een plan van aanpak op private basis.
* Internationaal diertransport wordt als grootste risico gezien bij de verspreiding van dierziekten. Er wordt gewerkt aan verbetering van (elektronische) identificatie en registratie en toepassing van GPS. Dit staat voor Global Positioning System waarbij satellieten gebruikt kunnen worden om de locatie van vee te bepalen.
* Er wordt aan gewerkt om de samenwerking bij en de melding van dierziekteverschijnselen te verbeteren.

* Bij een uitbraak van bijvoorbeeld varkenspest of mond-en-klauwzeer worden vaak veel dieren geruimd. Vaccinatie is bij een aantal ziektes een goed alternatief. Bovendien heeft vaccineren geen gevolgen voor de kwaliteit van het vlees. Er worden plannen gemaakt om na vaccinatie toe te staan dat vlees van deze dieren normaal kan worden verkocht.

* Er komen initiatieven voor grootschalige verwerking van scharreleieren (in plaats van de nu meestal gebruikte legbatterij-eieren) in producten met veel eieren.

De voedselketen: weet wat je eet!

Het Voedingscentrum zet zich nadrukkelijk in om voedselketens inclusief het begrip voedselkwaliteit inzichtelijk te maken. Daarom is in mei 2004 van start gegaan met de meerjaren KetenCampagne. Het Voedingscentrum biedt eerlijke informatie over alle schakels in de voedselproductieketens, maar ook over controles, HACCP-systemen, transport en etikettering.