Kröller-Müller Museum


Persbericht

Kröller-Müller topstukken trekken 485.000 bezoekers in de VS

Otterlo, 21 januari 2005

Het High Museum in Atlanta (V.S.) heeft de afgelopen maanden (van 19 oktober 2004 tot en met 16 januari 2005) de succesvolle tentoonstelling Van Gogh to Mondrian: Modern Art from the Kröller-Müller Museum getoond, met topstukken uit het Kröller-Müller Museum. De tentoonstelling met werk van onder anderen Vincent van Gogh, Piet Mondriaan, Bart van der Leck, Juan Gris, Georges Seurat, Paul Signac, Fernand Léger en Odilon Redon trok 205.000 bezoekers. De tentoonstelling Van Gogh to Mondrian was hiervoor te zien in het Seattle Art Museum (SAM), van 29 mei tot en met 12 september 2004, en trok daar 280.000 bezoekers.

Voor het High Museum betekende dit aantal het op drie na hoogste bezoekersaantal in de geschiedenis van het museum. Ook voor het SAM was het een record aantal bezoekers. Van Gogh to Mondrian staat daar op de tweede plaats van best bezochte tentoonstellingen.

De laatste keer dat er zoveel werken uit het Kröller-Müller Museum te zien waren in de Verenigde Staten was in 1935-1936. Zestig van de Kröller-Müller-Van Goghs vormden toen een belangrijk deel van een succesvolle Van Gogh-tentoonstelling. De organisator, J. Alfred Barr, directeur van het Museum of Modern Art in New York, was bekend met de Kröller-Müller-collectie. Hij was in 1927 voor het eerst bij Helene Kröller-Müller op bezoek geweest. De expositie startte in New York en was zo succesvol dat na een toernee langs negen steden de tentoonstelling opnieuw te zien was in deze stad. Ruim 500.000 Amerikanen hebben de werken van Van Gogh destijds gezien.

# # # #




Kröller-Müller Museum