Politie Noord- en Oost Gelderland


* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.

* District Noordwest-Veluwe


P E R S B E R I C H T


POLITIEDISTRICT NOORDWEST-VELUWE


21 januari 2005


31 misdrijven opgelost

Vijftal jongelui door politie opgepakt


De politie van Heerde heeft samen met de collega's van Epe en de recherche van de NW Veluwe een onderzoek afgerond tegen vijf jongens die verdacht worden van 31 misdrijven, waaronder inbraken in clubgebouwen, scholen, een recreatiewoning en een vijftal fietsdiefstallen. De jongelui zijn in de leeftijd van 16 tot 18 jaar en afkomstig uit Epe en Heerde. De misdrijven werden in wisselende samenstelling gepleegd. De aangerichte schade is groot.


De politie kwam de jongelui begin december op het spoor na een aanhouding op heterdaad, bij een poging tot een inbraak in een clubhuis in Wapenveld. Door een alert reagerende getuige konden toen twee verdachten worden aangehouden.


Door de jongelui werd veelal ingebroken in clubgebouwen. De buit bestond daarbij in de meeste gevallen uit snoep en drinken. De schade die ze veroorzaakten of achterlieten was echter vele malen groter. Bij een verenigingsgebouw in Heerde en in een recreatiewoning in Epe werden allerlei etenswaren en drinkwaren tegen de muren gegooid en op de grond uitgestrooid. Ook werd er met een bijl ingehakt op het houtwerk. Groot bleek ook de vernielzucht bij een inbraak in enkele bouwketen van de in aanbouw zijnde Veluwe Poort in Epe.


Heling


In het onderzoek is door de politie tegen een zesde jongen van 16 jaar een proces-verbaal opgemaakt wegens heling. Hij kocht voor een relatief laag bedrag computerapparatuur, die door de andere verdachten bleek te zijn ontvreemd uit een schoolgebouw.


Het totale schadebedrag moet nog worden vastgesteld maar beloopt naar schatting in de duizenden euro's. Drie verdachten bekenden zich ook schuldig te hebben gemaakt aan fietsendiefstallen, waarvan drie in Heerde, één in Wapenveld en één in Epe. Drie van de vijf fietsen heeft de politie bij de eigenaren kunnen terugbezorgen.


Nadere informatie:

Politievoorlichter Bert Top

055 - 548 60 58


---- --