Gemeente Bladel


Aanleg rioolwaterbassins

Lange Trekken in Bladel en De Hoef in Hoogeloon

Tijdens een neerslagperiode kan de riolering het vele afvalwater vaak niet aan. Er komt dan vervuild water terecht in het oppervlaktewater (sloten). Om dat te voorkomen moet het rioolwater tijdelijk worden opgeslagen. Daarvoor worden rioolwaterbassins aangelegd. In Bladel wordt een bassin aangelegd nabij de Lange trekken (Sniederslaan) en in Hoogeloon aan De Hoef.

Uitvoering bassins

Een rioolwaterbassin kan gezien worden als een grote vijver, voorzien van ondergrondse buizen.

Het overschot van afvalwater, dat tijdens een regenperiode dus sterk vermengd is met regenwater, loopt via de ondergrondse buizen naar het bassin toe. Hier wordt het water tijdelijk opgeslagen en als neerslagperiode voorbij is terug in de riolering gebracht waar het verder stroomt naar de waterzuivering.

Start aanleg

De aanleg van het bassin in Bladel vond plaats begin januari. In Hoogeloon wordt het bassin in de week van 7 februari aangelegd. Rondom het rioolwaterbassin aan De Hoef komt geen beplanting, zodat de grote openheid van het landschap behouden blijft. Wel wordt er uit veiligheidsoverwegingen een laag hek geplaatst. Rondom het bassin aan de Lange Trekken wordt ook een hekwerk geplaatst.
---