Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

20 januari 2005

Twee winnaars Preffi-prijs 2005 en prijs voor meest kwaliteitsbewuste manager 2005

âwww.alcoholdebaas.nlâ en âKids for Fitâ winnen Preffi-prijs 2005 en Greetje Senhorst van Mediant meest kwaliteitsbewuste manager 2005

De Preffi-prijs, die tweejaarlijks door het NIGZ (Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie) wordt uitgereikt aan het meest veelbelovende gezondheidsbevorderings- of preventieproject in Nederland, kent dit jaar twee winnaars. De winnende projecten zijn www.alcoholdebaas.nl van TACTUS, instelling voor verslavingszorg, en Kids for Fit van GGD Gooi & Vechtstreek.
Nieuw dit jaar is de prijs voor de meest kwaliteitsbewuste manager gezondheidsbevordering/preventie 2005. De prijs is uitgereikt aan Greetje Senhorst, manager gezondheidsbevordering/preventie van Mediant GGZ Midden en Oost Twente.

De gedeelde eerste prijs voor het meest veelbelovende project op het gebied van gezondheidsbevordering en preventie ter waarde van ⬠5.000,- is vandaag uitgereikt tijdens het vierde Nationale Congres Gezondheidsbevordering en Preventie te Papendal. Onder de inzenders bevinden zich 6 projecten van GGDâen, 3 projecten van GGZ-instellingen, 2 projecten vanuit de verslavingszorg, 2 projecten van landelijke instellingen, 1 project van een welzijnsinstelling en 1 project van een fysiotherapiepraktijk. Er zijn geen projecten door de thuiszorg ingediend. Wel participeert de thuiszorg in een aantal van de projecten die zijn ingezonden.

Het beste project gezondheidsbevordering/preventie 2005 De internetbehandeling www.alcoholdebaas.nl beoogt cliënten te motiveren voor verandering van hun drinkgedrag en voor behandeling. Het uiteindelijke doel is dat cliënten stoppen met drinken of gecontroleerd kunnen drinken. De jury, voorgezeten door Nicolette Warmenhoven, voorzitter Nederlandse Vereniging voor Preventie en Gezondheidsbevordering (NVPG), spreekt van een vernieuwende interventie, die creatief, gedegen en onderbouwd gebruik maakt van moderne communicatiemogelijkheden. De jury was tevens zeer enthousiast over de persoonlijke benadering in de internetbehandeling, een bewezen effectieve techniek.

Het project Kids for Fit heeft tot doel dat kinderen (en hun ouders) een gezondere leefstijl kiezen zodat de kans op overgewicht en gezondheidsrisicoâs op latere leeftijd afneemt. De jury vindt het een goed doordacht project met een brede interventiemix en goede doelgroepsegmentatie. De jury was in het bijzonder zeer te spreken over de inbedding van het project in de reguliere zorg van de JGZ. De derde plaats is gegaan naar het project ter preventie van depressie bij ouderen in verzorgingshuizen van GGZ Westelijk Noord-Brabant. Een project dat inspeelt op een relevant probleem bij een kwetsbare doelgroep. Er is goed gebruik gemaakt van reeds ontwikkeld materiaal. Het project kent tevens een goede proces- en effectevaluatie.

Ten opzichte van twee jaar geleden was de structuur in de projectbeschrijvingen duidelijk verbeterd . Dit maakte de projecten beter leesbaar en ook beter onderling vergelijkbaar. Relatief veel projecten bevonden zich nog in de planfase of beginnende uitvoeringsfase. Over het algemeen hadden de projecten een goede probleemanalyse. De koppeling tussen de probleemanalyse en de interventiekeuze ontbrak echter nog vaak.
Ook de mate van begeleidend onderzoek hoopt de jury de komende jaren te zien verbeteren.

Meest kwaliteitsbewuste manager 2005
Voor regelmatig gebruik van de Preffi blijkt stimulans vanuit de eigen werkomgeving en met name door de manager van groot belang. Zo gaven gezondheidsbevorderaars/preventiewerkers aan in onderzoek naar de implementatie van de Preffi in de dagelijkse praktijk (1999 e.v.).Vandaar dat NIGZ â Centrum Kennis & Kwaliteit afgelopen jaren veel aandacht heeft geschonken aan inbedding van de Preffi in landelijke kwaliteitsontwikkelingen zoals HKZ-normen, het registratietraject voor beroepsbeoefenaars én een prijs voor de meest kwaliteitsbewuste manager! De prijs voor de meest kwaliteitsbewuste manager wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt.

Greetje Senhorst werd uitgeroepen tot de meest kwaliteitsbewuste manager van 2005 vanwege haar actieve pleitbezorging voor gestructureerde samenwerking in de GGZ. Dit blijkt bijvoorbeeld uit haar actieve rol als voorzitter van het Preventieplatform Twente. Ook voert zij een zichtbaar op Preffi en OPUS gestoeld kwaliteitsbeleid wat zij ook nog eens doorvoert op ondersteuningsniveau zoals bij het secretariaat en extern in het Preventie Platform Twente. Ze werkt samen met de universiteit van Twente op het gebied van onderzoek en evaluatie. Ze streeft er naar om zoveel mogelijk te werken met evidence based, of best practice instrumenten. Ook levert ze een bijdrage aan de landelijke normontwikkeling op het gebied van HKZ (Stichting Harmonisatie Kwaliteitsbeoordelingen in de Zorgsector). Dit alles weet zij te combineren met structurele aandacht voor het welzijn en het arbeidsklimaat van haar medewerkers. Ze biedt veel mogelijkheden aan op het gebied van bij- en nascholing. De twee andere genomineerde kwaliteitskanjers waren haar zeer geduchte concurrenten Marie José van Rooy en Carla Dijkslag, ook werkzaam in de GGZ-preventie bij respectievelijk GGZ Delfland en GGZ Groningen.


------------------------------
Meer informatie

NIGZ, Fee van der Poel, coördinator Preffi-prijs, tel. (0348 ) 439 826, email: fvanderpoel@nigz.nl.

Zie voor het integrale juryrapport, de beschrijving van de winnende projecten en het kwaliteitsbeleid van de winnende managers de website: www.preffi.nl.

Zie ook het dossier Effectiviteit-Preffi op deze site