Gemeente Amsterdam

College stelt uitwerking actieplan `Wij Amsterdammers' vast Amsterdams offensief om extremisme aan te pakken en polarisatie tegen te gaan
21 januari 2005 - Marga Kuperus

Het college van B&W gaat samen met scholen, sportverenigingen, en horecabezoekers en -uitbaters gedragsregels opstellen met als doel overlast aan te pakken en discriminatie tegen te gaan.
* Om radicalisering tijdig te onderkennen komt er een kleine gespecialiseerde eenheid die informatie vanuit de gemeentelijke organisatie verzamelt en analyseert.

* Met werkgeversorganisaties en grote bedrijven wil het college afspraken maken om uitsluiting en discriminatie op de arbeidsmarkt terug te dringen.

* Er wordt lesmateriaal ontwikkeld dat leerlingen - als het proces tegen Mohammed B. wordt gevoerd - goed inzicht geeft in het Nederlandse rechtsstelsel.

* Initiatieven van burgers worden ondersteund en het wij-gevoel wordt onderstreept met een communicatiecampagne.

Dit zijn enkele van de maatregelen die het college op korte termijn gaat uitvoeren. Deze maatregelen maken deel uit van het actieplan `Wij Amsterdammers', dat het college heeft vastgesteld.

Daar hebben we alle Amsterdammers bij nodig

Burgemeester Cohen: "Wij zijn in dit geval alle Amsterdammers die geweld afwijzen en de basisregels van onze samenleving accepteren. Door heldere en duidelijke regels te stellen over wat in Amsterdam wel en niet kan, en door extremisme en terreur in
Amsterdammers
de kiem te smoren en keihard aan te pakken wil het college polarisatie in de stad tegengaan. En daar hebben we alle Amsterdammers bij nodig: jongeren, werkgevers, ouders en bestuurders. De afgelopen maanden heeft Amsterdam heel beheerst gereageerd. Om dit zo te houden, is deze extra inspanning nodig."

Het actieplan `Wij Amsterdammers'

Het actieplan `Wij Amsterdammers', waarvan de hoofdlijnen eind vorig jaar door de gemeenteraad zijn vastgesteld, richt zich op het aanscherpen van de terreurbestrijding, het tegengaan van radicalisering en het dichter bij elkaar brengen van de Amsterdammers. Naast de bovengenoemde korte termijn maatregelen en de activiteiten van de afgelopen maanden, zal er dit jaar extra worden geïnvesteerd in de aansluiting van het onderwijs op de Amsterdamse arbeidsmarkt.

Ook komt er onder andere meer zorg voor risicoleerlingen. De regelgeving rondom de subsidieverstrekking wordt verscherpt (wet Bibob), zodat wordt voorkomen dat de gemeente subsidie verstrekt aan organisaties die mogelijk terroristische activiteiten ontplooien. De gemeente gaat samen met externe deskundigen (bijvoorbeeld van universiteiten) na hoe de vatbaarheid van jongeren voor extremistisch gedrag kan worden aangepakt.

Voorjaarsnota 2005

Afgelopen december heeft de gemeenteraad bij de vaststelling van de begroting 2,5 miljoen euro structureel gereserveerd voor het actieplan `Wij Amsterdammers'. Het (indicatieve) budget dat het college nu vraagt, past daar binnen. Bij de voorjaarsnota 2005 - als de gemeenteraad op hoofdlijnen over de begroting 2006 spreekt - zal een definitieve begroting beschikbaar zijn.

© Gemeente Amsterdam