Gemeente Amsterdam

Chocoladefabriek kiest Amsterdam
21 januari 2005 - Ingrid Breed
De Chocoladefabriek kiest definitief voor de locatie Amsterdam. De gemeente Amsterdam heeft toegezegd haar medewerking aan het project te verlenen, daarnaast zal de gemeente de nodige onderzoeken doen voor het gebruik van de ondergrondse tunnel.

Chocoladefabriek

Een deel van De Chocoladefabriek zal zich namelijk onder de grond bevinden in een geheime tunnel. Het betreft hier een niet-in-gebruik-genomen IJ-tramtunnel. De Chocoladefabriek heeft ook de beschikking over een monumentaal pand uit 1887 op de De Ruyterkade 105/106, gelegen naast de tunnel.

Cultureel en educatief

Het Amsterdamse college vindt het initiatief van De Chocoladefabriek uitstekend passen binnen het gemeentelijke beleid op het gebied van cultureel en educatief aanbod in de binnenstad. Ook ProRail heeft zijn medewerking toegezegd in de totstandkoming van De Chocoladefabriek, aangezien de tunnel zich op grond van ProRail bevindt naast het Centraal Station.

Haalbaarheid

montage

Naast het onderzoeken van de ideale locatie heeft Stichting De Chocoladefabriek de laatste jaren eveneens een drietal marktstudies laten uitvoeren naar de haalbaarheid van het project. De onderzoeken van Twijnstra Gudde in 2000, Bureau Motivaction in 2003 en van het Amsterdams Toerisme & Congres Bureau in 2004 zijn zeer positief over het te verwachten aantal bezoekers. De getallen die in de diverse rapporten genoemd worden variëren van 250.000 tot 500.000 bezoekers op jaarbasis.

Tractatiepark

Het idee van De Chocoladefabriek is gebaseerd op de rijke historie van de Nederlandse cacao- en chocolade-industrie gepresenteerd in het tijdsbeeld anno 1880. Het initiatief houdt een combinatie in van een museum en attractiepark, De Chocoladefabriek noemt dit `tractatiepark'. In De Chocoladefabriek waant de bezoeker zich in een wereld van chocolade. Kinderen zullen per karretje, alsof zij zelf een cacaoboon zijn, niet langs maar door de machines heengaan en komen er uit als een bonbonnetje.

2007

De Chocoladefabriek brengt daarnaast cacao en chocolade vanuit een zeer breed perspectief onder de aandacht. Zo zullen ook de archieven van Amsterdams belangrijkste Chocoladefabrieken, namelijk Bensdorp en Korff, voor publiek openbaar gemaakt worden. De Chocoladefabriek wordt dé plek ter wereld waar je alles te weten komt over chocolade en waar je eindeloos chocolade kunt zien, ruiken, proeven en voelen! Alhoewel er nog veel te doen is, verwacht men de deuren op donderdag 6 december 2007 te openen.

© Gemeente Amsterdam