Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

Persbericht - LBR wijst Verdonk op bewijzen voor discriminatie op arbeidsmarkt

Rotterdam, 21 januari 2005

Voorstel om meer praktijktests te doen

In een brief aan minister Verdonk heeft het LBR de minister erop gewezen dat haar in Trouw geciteerde uitspraak over discriminatie op de arbeidsmarkt geen recht doet aan de werkelijkheid. In een citaat in Trouw van 19 januari zegt de minister over 'het weigeren' van sollicitanten met een buitenlandse naam: 'Niemand kan mij tot dusver een geval tonen waarin dit is bewezen'.

In zijn brief wijst het LBR onder meer op verschillende oordelen van de Commissie Gelijke Behandeling en op de bewijzen voor discriminatie in het Katern Arbeidsmarkt van de LBR-rapportage Racisme in Nederland. Stand van zaken. Verder wijst het LBR de minister op de mogelijkheid praktijktests in te zetten om discriminatie aan te tonen. Het inzetten van praktijktesten is een goed middel om nader inzicht te krijgen in de aard en omvang van de problematiek van het weren van allochtonen op de arbeidsmarkt.

Het LBR is blij met de aandacht die discriminatie van etnische minderheden op de arbeidsmarkt de afgelopen periode krijgt van zowel politici als maatschappelijke organisaties en met het voornemen van minister Verdonk om dit jaar meer aandacht te besteden aan discriminatie op de arbeidsmarkt en daarover in gesprek te gaan met werkgevers.

LBR-rapportage Racisme in Nederland. Stand van zaken - Katern Arbeidsmarkt

Voor meer informatie

Najat Bochhah en Sigrun Scheve, beleidsadviseurs arbeidsmarkt LBR, Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie of Jeroen Visser, samensteller Racisme in Nederland. Stand van zaken, tel. 010-201 02 01, e-mail.

LBR
Schaatsbaan 51
3013 AR Rotterdam
Tel: 010-2010201
Fax: 010-2010222
Internet: www.lbr.nl