Vlaamse overheid

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE:

De Vlaamse Regering beslist volgende functies vacant te verklaren en de selectieprocedure hiervoor op te starten: administrateur-generaal bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB), directeur- generaal bij de administratie Wegen en Verkeer en algemeen directeur bij het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed tot oprichting van een Vlaams Onderhandelingscomité (VOC) voor het hoger onderwijs. Dit besluit geeft uitvoering aan artikel 2 van het decreet over de rechtspositie van de student, de participatie in het hoger onderwijs, de integratie van bepaalde afdelingen van het hoger onderwijs voor sociale promotie in de hogescholen en de begeleiding van de herstructurering van het hoger onderwijs in Vlaanderen. Het besluit regelt de samenstelling van de verschillende delegaties van het VOC analoog aan de reglementering van het syndicale statuut. In het VOC zullen delegaties van de Vlaamse Regering (via de minister van Onderwijs), van het personeel (via de vakorganisaties) en van de instellingsbesturen (via gemeenschappelijke voordracht van de VLIR en de VLHORA) alle nieuwe
personeelsregelgeving en CAO's voor het hoger onderwijs behandelen.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

In het kader van een bescherming als landschap hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan het ontwerp van dading tussen het Vlaamse Gewest en de nv STAGRO in vereffening. Ze duidt de schadevergoeding, zoals vastgesteld in de dading, aan als een last die op het Vlaams Fonds voor de Lastendelging kan worden aangerekend.


* * *

Om de 'werkloosheidsval' te bestrijden en het 'gaan werken' weer wat aantrekkelijker te maken, keurt de Vlaamse Regering principieel een voorontwerp van decreet goed dat een forfaitaire vermindering in de personenbelasting invoert. Die vermindering is afhankelijk van de uitvoering van een beroepsactiviteit. In 2007 zullen zo één miljoen Vlamingen van wie het arbeidsinkomen een nog te bepalen maximum niet overschrijdt, van een korting kunnen genieten. Vanaf 2009 zal elke Vlaming die werkzaam is, ongeacht de grootte van het arbeidsinkomen, een korting van 200 euro krijgen. Het voorontwerp van decreet wordt voorgelegd aan de federale minister van Financiën, aan de federale regering en aan de gewestregeringen. Het wordt ook voor advies voorgelegd aan het Rekenhof en aan de SERV. Een definitieve beslissing volgt pas na de totstandkoming van een meerjarenbegroting.


* * *

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) 'Henkelsite-Herent'.

Op voorstel van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

De laatste officiële coördinatie van de regelgeving rond radio-omroep en televisie dateert van 25 januari 1995. De gecoördineerde decreten werden sindsdien achtentwintig keer gewijzigd, de ene keer al ingrijpender dan de andere. Een hernieuwing en officiële coördinatie is dan ook aangewezen. Daarom keurt de Vlaamse Regering principieel een besluit goed dat beoogt de bepalingen te integreren van de decreten betreffende de radio-omroep en de televisie, gecoördineerd op 25 januari 1995, en van het decreet van 17 maart 1998 houdende regeling van het recht op vrije nieuwsgaring en de uitzending van korte berichtgeving door de omroepen. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Kris PEETERS:

Het besluit van 30 maart 1996 bepaalt de voorwaarden waaraan dossiers moeten voldoen en regelt de procedure die moet worden doorlopen om een gewestbijdrage te ontvangen voor de aanleg van gemeentelijke rioleringen. Dit besluit is inmiddels opgeheven en vervangen door een besluit van 1 februari 2002. De rioleringsprojecten waarvan het voorontwerp op de datum van inwerkingtreding van dit nieuwe besluit al was goedgekeurd, werden verder afgehandeld met toepassing van het besluit van 1996. Een aantal gemeenten hebben sommige bepalingen in dat besluit echter niet gerespecteerd: de aanbestedingsprocedure werd ingezet vooraleer het ontwerpdossier werd goedgekeurd of de werken werden gegund vooraleer de gemeente het definitieve bedrag van de gewestbijdrage kende. Derhalve kunnen de subsidies niet worden uitbetaald. Gezien er echter aan de geest van het subsidiebesluit niet wordt geraakt en ook de vooropgezette doelstelling is bereikt, met name de versnelde uitbouw van een gemeentelijk rioolstelsel, beslist de Vlaamse Regering toch tot uitbetaling van de toelage voor die dossiers.
* * *

Begin december 2004 besliste de Vlaamse Regering 50% van het bedrag dat door het Vlaamse Gewest aan de nv Maasland Groefuitbating moet worden uitbetaald, overeenkomstig de dadingsovereenkomst van 14 juli 2004, ten laste te leggen van het Vlaams Fonds voor de Lastendelging. Deze betaling is een uitvloeisel van de verkoop van de gronden van de nv Maasland Groefuitbating, gelegen op de oude mijnterreinen te Eisden, aan Center Parks in het kader van het Reconversieplan Limburg. Hiertoe werd in het decreet houdende bepalingen tot begeleiding van de tweede aanpassing van de begroting 2004 een bepaling opgenomen dat het Grindfonds in het kader van de uitvoering van een dadingovereenkomst van 14 juli 2004 de uitgave van een bedrag van 433.813 euro voor zijn rekening neemt. Het Grindfonds koppelt hier echter een aantal voorwaarden aan vast. De Vlaamse Regering beslist nu onvoorwaardelijk uitvoering te geven aan het decreet houdende bepalingen tot begeleiding van de tweede aanpassing van de begroting 2004.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering een ontwerpdecreet houdende diverse bepalingen over leefmilieu en landbouw definitief goed. Het wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

De Raad van State heeft artikel 15 van het besluit van 5 maart 2004 over de bevordering van de
elektriciteitsopwekking uit hernieuwbare energiebronnen geschorst. Zonder aanpassing van het besluit zou de inleveringsronde voor groenestroomcertificaten van 31 maart 2005 in het gedrang komen. Daarom beslist de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring te hechten aan het besluit tot wijziging van artikel 15 van het besluit van 5 maart 2004 over de bevordering van elektriciteitsopwekking uit hernieuwbare energiebronnen. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG), de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) en de Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen (MiNa), met het verzoek advies uit te brengen binnen een termijn van 10 kalenderdagen. Daarna gaat het naar de Raad van State. De Vlaamse Regering verzoekt de bevoegde minister om voor 30 juni 2005 een voorstel voor te leggen dat de aanvaarding van groenestroomcertificaten toegekend voor elektriciteitsproductie uit off-shore windenergie mogelijk maakt.

Op voorstel van Vlaams minister Kathleen VAN BREMPT:

De Vlaamse Regering geeft een negatief advies betreffende het wetsvoorstel tot wijziging van de wet betreffende de politie over het wegverkeer om parkeerfaciliteiten toe te kennen voor beoefenaars van een gezondheidsberoep die op huisbezoek zijn. Ze vraagt aandacht voor een billijk en eenvormig vervolgingsbeleid voor parkeerovertredingen van bijvoorbeeld gezondheidsberoepen in geval van dringende interventie.


-----
einde

-----


---