Gemeente Ede

nummer 11 / Ede, 21 januari 2005

Kap van bomen nodig om park De Hooge Vlucht te realiseren

Bewoners in de omgeving van de Bergstraat, Vossenakker en Arthur van Schendellaan in Ede maken zich zorgen over het kappen van bomen in de buurt. Dit blijkt uit enkele reacties op de aanvraag om 54 bomen te kappen, die gemeente Ede vorige week publiceerde op de voorlichtingspagina. Het kappen van de bomen is nodig omdat de bomen elkaar verdringen, ziek zijn of in slechte staat van onderhoud verkeren.

De kap van de bomen heeft te maken met een grote opknapbeurt van het park De Hooge Vlucht. Inmiddels is er langs de Arthur van Schendellaan een appartementencomplex gebouwd. De nu aangevraagde kapvergunning heeft echter geen directe relatie met deze nieuwbouw. Het plan om het groen in de omgeving op te knappen maakt deel uit van de inrichting van het gebied rond Ede Centrum richting de Paasberg.

Het groen in het gebied tussen de Bergstraat, Vossenakker en Arthur van Schendellaan ligt er al vele tientallen jaren. In de loop van de tijd zijn bomen en struiken dicht tegen elkaar aan gegroeid en is er achterstallig onderhoud ontstaan. De gemeente heeft nu het plan om het groen flink op te knappen tot een net, fraai park naar voorbeeld van de vele 18^e eeuwse parken die in Nederland zijn aangelegd. De dichte begroeiing wordt gedund, zieke en slecht onderhouden bomen worden gekapt en nieuwe bomen, struiken en bollen worden aangepland. Ook wordt er een pad aangelegd, zodat men een mooie wandeling kan maken in deze omgeving.

De gemeente wil omwonenden graag informeren over hoe de plannen voor de omgeving eruit zien. De bewoners ontvangen daarom binnenkort een uitnodiging om ter plaatse uitleg te krijgen van een ontwerper van de gemeente Ede over de inrichting van het park.

---