Gemeente Schiedam


Persbericht gemeente Schiedam

Schiedam, 21 januari '05

Nieuwe impulsen voor wijkgericht werken

Burgemeester en wethouders willen het wijkgericht werken nieuwe impulsen geven. Bewoners krijgen een grotere rol in het wijkoverleg. Wijkprocesmanagers en leefbaarheidsconsulenten gaan het wijkgericht werken ondersteunen.

In de komende weken gaat verantwoordelijk wethouder Hans Meijer in brede kring de concept kadernota Wijkgericht Werken bespreken. Na het verwerken van de reacties wil het college de nota eind maart vaststellen en voor verdere besluitvorming aanbieden aan de gemeenteraad.

Het college is positief over nut en noodzaak van wijkgericht werken. Bewoners, ondernemers en winkeliers zijn bij uitstek deskundig bij het signaleren van wensen en klachten die in de eigen wijk spelen. Bovendien zijn oplossingen die samen met direct betrokkenen worden bedacht vaak succesvol. Het college beschouwt wijkgericht werken dan ook als een goede manier om de afstand tussen gemeente en bewoners te verkleinen, de betrokkenheid van bewoners bij hun omgeving te vergroten en de leefbaarheid en veiligheid in de wijken te bevorderen. Wijkbewoners gaan volgens de kadernota voortaan zelf de voorzitter van het wijkoverleg kiezen en ze gaan ook zelf de onderwerpen van het wijkoverleg bepalen. Van belang is om ook nieuwe groepen bij dit overleg te betrekken. Hiervoor zullen nieuwe manieren van overleg worden uitgeprobeerd.

De grotere inbreng van bewoners betekent dat de gemeente in het wijkoverleg minder prominent aanwezig zal zijn. Het college kiest in plaats van het wijkwethouderschap voor een zwaardere ambtelijke ondersteuning van de wijken door de aanstelling van wijkprocesmanagers, die korte lijnen hebben met de coördinerend wethouder veiligheid en leefbaarheid om eventuele problemen te kunnen oplossen. Deze wijkprocesmanagers zorgen ervoor dat zaken voor elkaar komen, dat het hele proces van wijkgericht werken goed verloopt en zij bevorderen de samenwerking tussen de wijken en allerlei gemeentelijke en niet-gemeentelijke partijen.

Het college vindt het belangrijk dat het wijkoverleg zich kan richten op belangrijke vraagstukken van leefbaarheid en veiligheid en dat dit overleg niet onnodig veel aandacht hoeft te besteden aan allerlei klachten over de gemeente of de ONS. Deze klachtenafhandeling moet daarvoor dan wel worden verbeterd. Een belangrijk middel hierbij is de instelling van één centraal klachtennummer voor gemeente en ONS.

De wijken zullen volgens de kadernota kunnen blijven rekenen op professionele ondersteuning dankzij de inzet van zogeheten leefbaarheidsconsulenten. Dit opbouwwerk nieuwe stijl wordt ondergebracht bij een nog nader te bepalen welzijnsorganisatie, waardoor de onafhankelijke positie ten opzichte van de gemeente gegarandeerd is.

Het college onderzoekt of op dit moment sprake is van een evenwichtige verdeling van subsidies over de wijken. Is dit niet het geval dan zal het college voorstellen om tot een andere verdeling te komen. Het college wil de subsidiëring gaan richten op zeven organisaties, verdeeld over Oost, West, Zuid, Groenoord, Noord overig, Nieuwland en Centrum. Daarbij willen burgemeester en wethouders voldoende subsidieruimte openhouden voor activiteiten op buurt- of straatniveau en overweegt het college om het SOBO (Schiedams Overleg Bewoners Organisaties) te gaan subsidiëren voor ondersteuning van individuele bewoners van koopwoningen, huurders van sociale huurwoningen die nu nog niet kunnen worden ondersteund en wijkoverstijgende zaken.

Bijeenkomsten:
De concept kadernota Wijkgericht Werken zal in de wijken worden toegelicht en besproken tijdens een drietal bijeenkomsten:

. De bijeenkomst voor de wijken Zuid, West en Centrum vindt plaats op donderdag 3 februari 2005 in de Aleidazaal van het Stadskantoor, Stadserf 1, aanvang 20.00 uur.

. De bijeenkomst voor de wijken Oost en Nieuwland op woensdag 9 februari 2005 in de Aleidazaal van het Stadskantoor Stadserf 1, aanvang 20.00 uur.

. De bijeenkomst voor de wijken Groenoord, Woudhoek, Spaland, Kethel en Sveaparken op donderdag 10 februari in het wijkcentrum de Blauwe Brug Bachplein 590, aanvang 20.00 uur.

Tijdens de bijeenkomst zal de wethouder in kort bestek de concept kadernota toelichten waarna het mogelijk is te reageren. Deze reacties zullen worden verzameld en worden betrokken bij de beleidsvoorbereiding.

Noot voor de pers,