Gemeente Voorschoten

Persberichten - Zalmsnip niet uitbetaald
Uitgebracht op: vrijdag 21 januari 2005

Per 1 januari 2005 zou de lokale lastenverlichting, de zogenaamde Zalmsnip, worden afgeschaft. Dit is vorig jaar door het kabinet besloten en in de rijksbegroting verwerkt. Door de werking van de Tijdelijke Referendumwet is de beoogde datum echter niet gehaald. De inwerkingtreding van het kabinetsbesluit is hierdoor opgeschort tot 5 februari 2005. De verlate datum heeft echter niet tot gevolg dat de gemeente Voorschoten de Zalmsnip alsnog uitbetaalt. De meeste andere gemeenten volgen dezelfde gedragslijn.

Het gevolg van het kabinetsbesluit was dat gemeenten werden gekort op de uitkering van het Rijk. De raad besloot vorig jaar om, conform het beoogde rijksbeleid, de Zalmsnip per 1 januari 2005 af te schaffen. Omdat de gemeente ervan uitging dat vanwege de landelijke werking van de wet, een wijziging van de plaatselijke verordening niet nodig was, is deze verordening niet aangepast.

De wet treedt echter een maand later in werking dan bedoeld. Daarom heeft de gemeenteraad twee wijzigingsverordeningen voorgelegd gekregen. Deze laten, met terugwerkende kracht tot 1 januari 2005, het artikel over de Zalmsnip in de betreffende Verordeningen vervallen.

Donderdag 27 januari 2005 besluit de gemeenteraad over de gewijzigde verordening. De consequentie hiervan is dat de gemeente de Zalmsnip niet uitbetaalt.


- einde bericht -