ChristenUnie


Rouvoet omarmt appèl tot relatiepolitiek Vrijdag 21 Januari 2005 - 16:16

ChristenUnie na 5 jaar niet meer weg te denken uit politieke spectrum

De ChristenUnie bestaat 5 jaar. Op zaterdag 22 januari 2000 schreven GPV en RPF geschiedenis door samen een nieuwe politieke formatie te vormen: ChristenUnie niet rechts, niet links, maar christelijk-sociaal. Ter gelegenheid van het eerste lustrum neemt André Rouvoet morgen een Appèl tot relatiepolitiek in ontvangst. Rouvoet omarmt de inhoud: Ik zie het concept van de relatiepolitiek als een vernieuwend accent in onze christelijk-sociale traditie. Het is een benadering die ons helpt om onze missie een actuele en concrete politieke vertaling te geven en om de samenleving iets van Gods liefde te laten zien. Relatiepolitiek wijst een weg om in een tijd van verkilling en verwarring duurzame antwoorden op de grote samenlevingsvragen te vinden. Dat lijkt me enorm belangrijk.

De werkgroep 5 jaar ChristenUnie heeft het Appèl tot relatiepolitiek samengesteld. De werkgroep biedt het appèl morgen tijdens een bescheiden viering van het eerste lustrum van de ChristenUnie aan partijleider Rouvoet aan.

De christelijk-sociale traditie is gebaseerd op het besef dat mensen in relatie met anderen pas écht tot hun recht komen. Dat besef is op de achtergrond geraakt en daar is de samenleving niet beter van geworden. De aandacht voor het individu en zijn vrijheid en zijn rechten is doorgeschoten. De ChristenUnie vindt het de hoogste tijd om deze eenzijdige benadering in te ruilen voor een visie waarin relaties tussen mensen centraal staan. Zon relatiepolitiek biedt mogelijkheden voor een verrassende en vernieuwende benadering van vele politieke vraagstukken. Dat is in het Verenigd Koninkrijk aangetoond met het concept van de R-factor. Het appèl biedt een aanzet voor de uitwerking op drie niveaus. Daarin gaat het om verantwoordelijkheid voor elkaar, betrokkenheid op elkaar en gedeelde waarden met elkaar. Tijdens de landelijke actiedag Warmlopen voor de raad op 26 februari a.s. wordt een eerste begin gemaakt met de verdere uitwerking van het appèl.

20050122_APPEL_TOT_RELATIEPOLITIEK.doc (70 kb)

5 jaar ChristenUnie: Appèl tot relatiepolitiek

---