Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Iran: het volgende doelwit?
Uitzenddatum: Vrij. 21 januari 2005, 20.30u

Iran is het âvolgende strategische doelwitâ van de Amerikanen. De VS voert al geheime verkenningsmissies uit om doelwitten uit te zoeken. Althans, dat zegt de beroemde onderzoeksjournalist Seymour Hersh in het tijdschrift The New Yorker. In Netwerk een gesprek met hem.

Bush
Mogelijke doelwitten in Iran omvatten volgens Hersh nucleaire, chemische en ballistische raketinstallaties. Volgens zijn bronnen is president Bush niet alleen op de hoogte van de inventarisatie van doelwitten, maar heeft hij ze ook geautoriseerd.

'Onjuistheden'
Hersh baseert zijn verhaal op anonieme bronnen, waaronder (voormalige) functionarissen van veiligheidsdiensten en van het Pentagon. De beweringen in zijn artikel in The New Yorker worden door het Witte Huis met kracht ontkend. Het artikel âritselt van onjuisthedenâ, aldus het Witte Huis.

Onthullingen
Juist deze hartgrondige ontkenning is volgens critici het teken dat er wel degelijk iets aan de hand is. Hersh is controversieel, maar een goede journalist. Zo wist hij de betrokkenheid van het Pentagon bij de martelingen in Abu Ghraib te onthullen.

'As van het Kwaad'
Bovendien staat Iran volgens vice-president Dick Cheney wel bovenaan de lijst met 'potentiële probleemgebieden'. Het land behoort volgens Washington tot de âAs van het Kwaadâ. Voorstanders van een aanval op het land willen het nucleaire programma vertragen en mogelijk het islamitisch leiderschap ten val brengen.