Gemeente Katwijk


* Veiligheid kust leeft onder bewoners Noordwijk


---

Veiligheid kust leeft onder bewoners Noordwijk

Leiden, 21 januari 2005
Dit persbericht gaat uit namens de gemeente Noordwijk, de provincie Zuid-Holland en het hoogheemraadschap van Rijnland.

De veiligheid en aantrekkelijkheid van de Noordwijkse kust boeit velen in Noordwijk. Tijdens de informatieavond gisteravond in theater De Muze over de zwakke plekken in de kust van Noordwijk waren zo'n 175 aanwezigen, waaronder veel bewoners, ondernemers, maar ook afgevaardigden van de VVV. Het hoogheemraadschap van Rijnland gaat, in samenwerking met de gemeente Noordwijk, het Rijk en de provincie Zuid-Holland een plan opstellen om de kust bij Noordwijk te versterken. Daarbij zal rekening worden gehouden met de ideeën van omwonenden en andere belanghebbenden uit de omgeving.

Tijdens de informatieavond gingen betrokken bestuurders van het hoogheemraadschap van Rijnland en de gemeente Noordwijk, een kustdeskundige en de projectleider Zwakke Schakels in op de eisen die de kustveiligheid aan de badplaats stelt, de mogelijke oplossingen en de consequenties die daaruit volgen. De mogelijkheden om de kust te versterken zijn landwaarts, zeewaarts, versterken op de bestaande plek en met zand of harde materialen. Projectleider Saskia Sonneveldt van het hoogheemraadschap gaf aan dat het vrij snel duidelijk moet worden welke variant de voorkeur heeft en het de bedoeling is dat voor eind dit jaar een besluit wordt genomen hoe er precies versterkt gaat worden. De bewoners en belanghebbenden worden daarbij dit jaar op de hoogte gehouden en kunnen hun ideeën onder andere kenbaar maken tijdens inspraakavonden, via een klankbordgroep, formele inspraak of gewoon telefonisch.

Bij de aanwezigen leefden vele vragen. Duidelijk werd dat een aantal belanghebbenden een oplossing wil die creatieve mogelijkheden, zoals bij Katwijk een zeejachthaven of zeewaarts bouwen, niet uitsluit. Daarop gaf wethouder Barnhoorn uit Noordwijk al aan dat er snel een oplossing moet komen die er in eerste instantie voor moet zorgen dat er een veilige situatie ontstaat voor de komende 50 jaar en die er tevens voor zorgt dat de dringend noodzakelijke ontwikkelingen in het toeristisch kerngebied niet op slot gezet worden. De oplossing moet daarom zo innovatief zijn, dat tegelijk mooie en aantrekkelijker oplossingen voor de toekomst niet uitgesloten worden. Hoogheemraad Groen gaf aan dat voor Rijnland de veiligheid nu voorop staat, ook al voelen sommige mensen de noodzaak niet genoeg. De zeewering moet aan strengere eisen voldoen dan in 1953. Hij gaf verder aan dat het een ambitieus plan is in de tijd en belanghebbenden vooral met ideeën moeten komen.

Uit onderzoeken van de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland blijkt dat de kust bij Noordwijk een zwakke plek is. De waterkering voldoet op bepaalde plekken in Noordwijk niet meer aan de norm die nu aan de veiligheid van de kust wordt gesteld. Het plan om de kust te versterken, moet er ook voor zorgen dat Noordwijk een aantrekkelijke badplaats blijft.