Provincie Limburg

Horst aan de Maas en Provincie ondertekenen convenant Vitale kernen en buurten

Gezamenlijk persbericht van de Provincie Limburg en gemeente Horst aan de Maas

Jos Jenniskens: Praktische aanpak maakt leefbaarheidplannen ook uitvoerbaar

De gemeente Horst aan de Maas en de Provincie hebben beiden de leefbaarheid hoog in het vaandel staan. De vitaliteit van kernen en buurten wordt van groot belang geacht. Met de ondertekening van het convenant, door gedeputeerde H. Vrehen en wethouder J. Jenniskens van de gemeente Horst aan de Maas, op vrijdag 21 januari in Griendtsveen wordt de concrete samenwerking op dit gebied bekrachtigd tussen de gemeente en de Provincie Limburg. Die samenwerking wordt gekenmerkt door een veelheid aan projecten. Het aantal projecten, maar vooral ook de praktische inhoud ervan, geeft aan dat beide convenantpartners veel waarde hechten aan de uitvoerbaarheid.

Content
Jos Jenniskens, wethouder leefbaarheid van de gemeente Horst aan de Maas, is daar in ieder geval erg tevreden over. Als je kijkt naar de projecten in 2004, dan blijkt die praktische uitvoerbaarheid. Samen met de Provincie zijn er in dat jaar dertien projecten van de grond getild. De samenwerking bestond niet alleen uit financiële steun, in de zin van het verstrekken van Leader+ en CERES-gelden of bijdragen uit het Fonds Vitale Kernen. Met raad en daad heeft de Provincie ons bijgestaan. Projecten zoals de Woonzorgcomplexen in Lottum en America zijn daar voorbeelden van. Maar ook de renovatie van de Mèrthal of het Multifunctionele Centrum in Meterik laten zien dat de praktische insteek van Horst aan de Maas overeenkomt met de beleidsvisie van de Provincie. Met de ondertekening in Griendtsveen wordt die gezamenlijkheid nog eens duidelijk onderstreept. Een positieve ontwikkeling, ook voor de toekomst.

Plannen
In het convenant, en dan met name in het begeleidende Afsprakenkader, worden de projecten voor de jaarschijven 2005, 2006 en 2007 duidelijk omschreven. Zo staat in 2005 de ontwikkeling van negen Dorpsontwikkelingsplannen op de rol. In dat verband kan ook de Sociale Structuurschets gezien worden, die onlangs ook met geld van de Provincie en Horst aan de Maas- is gestart in Lottum in de vorm van het Leefbaarheidonderzoek. Deze enquête zal in alle overige negen kernen van Horst aan de Maas worden uitgevoerd. Twee andere aansprekende voorbeelden die in 2005 gepland staan is het Centrumplan van Horst en de omvorming van de Oudheidkamer tot Toeristisch Recreatief Streekcentrum. In 2006 staan vijf projecten beschreven. Eén daarvan (Versterken en ondersteunen door Mantelzorg) speelt in op de ontwikkelingen rondom WWZ en WMO. Het inspelen op de ontwikkelingen van de tijd is ook weer illustratief van de praktische insteek van de Provincie en Horst aan de Maas. Het project Zorglandschap Hof te Berkel, als onderdeel van het Kulturhus staat voor 2007 op de lijst. Een creatief en innovatief project. Twee sleutelwoorden, die ook tekenend zijn voor het samenwerkingsverband tussen de gemeente en de Provincie.

Standpunt Provincie
Gedeputeerde Herman Vrehen is zeer ingenomen met de initiatieven in Horst aan de Maas. Horst aan de Maas is na Kerkrade- de tweede gemeente in Limburg waarmee de Provincie dergelijke afspraken vastlegt in een convenant. Binnenkort volgen Bergen, Echt en Weert. Deze handelswijze past in het beleid van de Provincie, waarin regionale afstemming en samenwerking met de gemeenten wordt nagestreefd. Door meerjarige afspraken te maken wordt zo een bijdrage geleverd aan projecten en verbeterprogrammas in de verschillende gemeenten van de provincie. Door zowel bij de Provincie als bij de gemeente één accountmanager aan te stellen voor het uit te voeren convenantsprogramma wordt het streven naar een praktische uitvoerbaarheid eens te meer benadrukt.

21-1-2005 16:30