Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Persbericht

Amsterdam, 21 januari 2005

Besluiten uit de wekelijkse vergadering van het Dagelijks Bestuur

Inspraak Chassébuurt

Eisenprogramma voor nieuwbouw; modellen voor verkeerscirculatie

De Stedenbouwkundige programma's van eisen (Spve's) voor het Entreeblok Postjesweg 8-16 /Witte de Withstraat 1-9 en het zogenoemde Admiralenblok./plein liggen vanaf 16 februari ter visie, na bespreking in de raadscommissie. Hetzelfde geldt voor de modellen voor de verkeerscirculatie in de Chassébuurt.

Nieuwbouw en plein

De eisenprogramma's voor nieuwbouw stellen de voorwaarden voor ontwerp en bestemming. Het betreft de omvang van de bouw, de woningdifferentiatie en overige bestemmingen, de verhouding tussen sociale huur en duurdere huur/koop, parkeren en de openbare ruimte. Het Entreeblok bestaat volgens het eisenprogramma uit circa 40 koopwoningen en 270 m2 gemengde voorzieningen. Het vereiste aantal sociale huurwoningen komen niet in het Entreeblok, maar in het Admiralenblok. Het Admiralenblok krijgt volgens het eisenprogramma 135 woningen, waarvan circa 55 sociale huur. Het eisenprogramma voorziet in ouderenwoningen en in voorzieningen voor ouderen en mindervaliden. Onder het Admiralenblok komt een parkeergarage voor minimaal zeventig auto's; kunnen er parkeerplaatsen bij in de garage, dan verdwijnt eenzelfde aantal parkeerplaatsen op de weg. De eisenprogramma's noemen de samenhang tussen beide nieuwbouwprojecten. Door nieuwbouw komt ruimte vrij voor het Witte de Withplein, hoek Witte de Withstraat van Van Kinsbergenstraat. De kwaliteit van dit buurtplein hangt af van zowel het aantal benodigde parkeerplaatsen op de weg als van de verkeerscirculatie in de Chassébuurt.

Verkeerscirculatie

Voor de verkeerscirculatie in de Chassébuurt zijn drie modellen uitgewerkt: 1. Geen verkeer op het nieuwe plein in de Witte de Withstraat, de 'knip' uit het Stedelijk Vernieuwingsplan, 2. Eénrichtingsverkeer door de Witte de Withstraat en 3. Tweerichtingsverkeer door de Witte de Withstraat. Het belangrijkste criterium is voor het Dagelijks Bestuur de verkeersveiligheid, zowel buiten de Chassébuurt als binnen de buurt en zowel in de Witte de Withstraat als in de Van Kinsbergenstraat, waar veel kinderen naar school lopen.

Inspraak

Het Dagelijks Bestuur geeft een toelichting in de Raadscommissies Wonen en Stadsdeelwerken op 9 februari. Het stadsdeel organiseert eind februari/begin maart inspraakavonden voor de verkeerscirculatie. De informatie- en inspraakavonden voor de nieuwbouw worden in dezelfde periode georganiseerd, samen met Ymere. De stadsdeelraad besluit in juni over zowel de nieuwbouw als de verkeerscirculatie.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Protocol omgang met extremistische uitingen

Aansluitend op het Contract met de samenleving tussen moskeeën en het stadsdeel ontwikkelt het bestuur van moskee Aya Sofya een handleiding voor de imams en moskeevoorzitters om radicalisering onder jongeren tegen te gaan. Het protocol staat eind januari op papier. De bestuursleden en imams beschrijven wat te doen als ze merken dat jongeren extremistische neigingen krijgen. Ze gaan in gesprek met jongeren die hun kledij veranderen, zich afzonderen of juist fel gaan discussiëren, zich onverdraagzaam uiten of reizen boeken naar conflictlanden. Het moskeebestuur en de islam gaan in gesprek met deze jongeren, ze wijzen hen op de gevolgen van hun gedrag op de islamgemeenschappen en schakelen vrienden en familie in. Werkt dit niet, dan schakelt de moskee de politie in. Reacties van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) en van Islam en Burgerschap duiden erop dat de handleiding landelijk kan gaan functioneren. Stadsdeelwethouder Henk Boes (Welzijn) juicht het protocol toe: "Het contract tussen stadsdeel en de Moskeen maakt problemen bespreekbaar en gaat oplossingen bieden. Eerder besloten wij als contractpartners om een meldpunt moslimdiscriminatie op te richten. Daar ga ik mee aan de slag'.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Impuls voor het Mercatorplein

Het stadsdeel gaat onderzoeken of verplaatsing van de markt van de Vespuccistraat naar het Mercatorplein meerwaarde biedt. Ook wordt onderzocht hoe de Oostwand (de stadswand) van het Mercatorplein verlevendigd kan worden met een nieuwe horecavoorziening met terras, waarbij ook de bedrijfruimten op uniforme wijze opgeknapt worden. Verder is er aandacht voor het straatmeubilair en voor het onderhoud van het Mercatorplein. Voor de gebiedsontwikkeling is in 2005 bijna een half miljoen euro beschikbaar. Doel is dat het Mercatorplein een aantrekkelijke verblijfsruimte is voor de buurt en een goed lopend winkelgebied waar buurtbewoners hun boodschappen doen en waar ondernemers een behoorlijke boterham kunnen verdienen.

Informatie: Wim de Graaf, 06-12379510

Klachtenreglement De Baarsjes

Vanaf 1 februari worden klachten binnen zes weken behandeld. Klachten zijn alle vervolgmeldingen nadat een eerdere melding niet verholpen is. De Baarsjes vat in het klachtenreglement een klacht ruim op, als zij telefonisch of per email binnenkomen worden klachten even serieus behandeld als schriftelijke klachten. Het Dagelijks Bestuur houdt de klachten en de afhandelingen bij en geeft ze weer in het jaarverslag. Er is een verschil tussen klachten en bezwaarschriften. Bezwaarschriften betreffen officiële besluiten van het Dagelijks Bestuur of de Stadsdeelraad; bezwaarschriften worden schriftelijk ingediend, binnen zes weken na het besluit. Klachten gaan over bijvoorbeeld het onderhoud van de weg of over parkeren. Vanaf april kunnen klachten ingediend worden op de site www.baarsjes.amsterdam.nl of aan de balie.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Prijs slagvaardige vrouwen: Oranjefonds nomineert Atelier Mozaiek

Het project Atelier Mozaiek is door het Oranjefonds genomineerd voor "De appeltjes van oranje"; het jaarthema is slagvaardige vrouwen. De prijs is 15.000 euro en een beeldhouwwerk, gemaakt door koningin Beatrix. Van de 78 voorgedragen organisaties zijn er tien genomineerd. Op 25 februari presenteren de genomineerden zich in De Rode Hoed in Amsterdam. De prijsuitreiking is op 18 mei in paleis Noordeinde.

Informatie: Wim de Graaf, 06-12379510

Uitnodiging

Bezichtiging bouwput Postjeskade op 24 januari

Op maandag 24 januari om 13.00 kunnen omwonenden en geïnteresseerden een kijkje nemen in de bouwput in de Postjeskade. Sinds augustus vorig jaar wordt er in De Baarsjes gewerkt aan het plaatsen van een stuk persriool, waardoor onder hoge druk het afval veel sneller dan voorheen kan worden afgevoerd. De werkzaamheden horen bij de bouw van de nieuwe rioolwaterzuivering in Amsterdam-West, uitgevoerd door DWR (Dienst Waterbeheer en Riolering). Dit Project A4 omvat verder de bouw van vier boosterrioolgemalen en de verbouwing van veertig rioolgemalen. Om het afvalwater naar de nieuwe zuivering te kunnen transporteren wordt ook 49 km persriool door de stad aangelegd. In stadsdeel De Baarsjes loopt de nieuwe persleiding vanuit het Rembrandtpark door de Postjeswetering, vervolgens onder de rijweg van de Postjeskade richting het Surinameplein.

Informatie: Manuel Monkau, 020-5892718, 06-22555547

Uitnodiging

Symposium: 'Broedplaats of Brandhaard' op 27 januari

Stadsdeel De Baarsjes organiseert een symposium over brandveiligheid bij tijdelijke culturele projecten. De ervaringen met het tijdelijke verblijf (tweeënhalf jaar) van kunstenaars van Het Voor-Beeld in de voormalige Edelsmedenschool aan de Postjesweg wijzen uit dat voldoen aan de brandveiligheidsregels zeer problematisch is. Het symposium wil oplossingen aan het licht brengen. Hoe kun je tijdelijke, niet-commerciële culturele initiatieven realiseren waarbij de brandveiligheid gewaarborgd wordt? Kán dat wel? Of is het een keus tussen het een of het ander? In vijf workshops zoeken de deelnemers maar oplossingen voor Amsterdam. Locatie: Het Voor-Beeld, Postjesweg 1, 27 januari van 13 tot 17 uur.

Informatie: Edwin Raap, 020-5892783, 06-30719398

Uitnodiging

Lezing bij de tentoonstelling over de Marokkaanse vrouw op 27 januari

Op 27 januari om 20.00 uur organiseert Euromed i.s.m. De Nieuwe Kerk een discussiebijeenkomst 'De moderne uitdaging van de Marokkaanse vrouw', temidden van de werken op de tentoonstelling 'Marokko, 5000 jaar cultuur' in De Nieuwe Kerk. Nadia Mabrouk is namens Stichting Euromed (Foundation for intercultural dialogue and exchanges) betrokken bij de tentoonstelling als gastconservator en algemene adviseur. Mabrouk, zelf Baarsjesbewoner, gaat een rondleiding organiseren voor groepen jongeren en ouderen uit De Baarsjes.

Informatie: nmabrouk@chello.nl, 020-3892733, 020-4208379, 06-54676121.

Agenda

* 22 januari, 21 uur Performance The head of Conscience van Le Comte de Lautreamont (tekst), Madoror (song), Mikael (Accordeon) en Vilbjorg (stem en dans), Illuseum, Witte de Withstraat 120. Entree 8 euro, reserveren: illuseum@zonnet.nl
* 24 januari, 13 uur bezoek aan een bouwput bij de Postjeskade, waar het riool vernieuwd wordt. Aanmelding: Debby van der Jagt, 020-4503113, info.pba4@dwr.nl
* 27 januari 13-18 uur symposium 'Broedplaats of Brandhaard', voormalige Edelsmedenschool, Postjesweg 1. Onderwerp: Hoe kunnen tijdelijke culturele initiatieven voorkomen dat de huidige brandveiligheidseisen hen uitdoven? Organisatie: stadsdeel De Baarsjes en stichting Voor-Beeld.
* 27 januari, 20.00 uur in De Nieuwe Kerk De moderne uitdaging van de Marokkaanse vrouw (lezing). Organisatie: Euromed, Nadia Mabrouk. Informatie: nmabrouk@chello.nl, 020-3892733, 020-4208379, 06-54676121.
* 28 januari, 19-22 uur opent de schilder Danilo Joanovic een expositie van zijn werk in Galerie MLB, Witte de Withstraat 32 A
* 1 februari, Jaarvergadering Kennisnetwerk Amsterdam, thema 'bonding and bridging'; inleiding wethouder Aboutaleb. Adres: Art Centre, Witte de Withstraat 128. Aanmelding rbouwman@matrix-experts.nl
* 3 februari, 11.45 uur Britse parlementsleden bezoeken De Baarsjes
* 10 februari 16.00 uur Wethouder Huffnagel (Economische Zaken) bezoekt De Baarsjes
* 16 februari thema-avond 'Ken uw buur(t)'.Waarschijnlijk ligt het accent op de van Speykstraat. Organisatie: Kantara
* 16 april InBOERgeringsdag; dagtocht naar de Noordoostpolder. Met rondleiding op een boerderij en een rondwandeling door Urk en bezoek aan de visafslag. Organisatie: Kantara.

Nadere informatie: Joke Padmos, 06-20541756 , j.padmos@baarsjes.amsterdam.nl