PODIUM

Recyclekids op onderzoek bij TU Delft

Inzamelactie elektrische apparaten al vier jaar groot succes!

Op vrijdag 21 januari is de TU Delft bestormd door 20 kinderen die zichzelf expert mogen noemen op het gebied van recyclen. De kinderen zijn afkomstig van vijf verschillende scholen verspreid over Nederland en zijn deelnemers aan de vierde editie van de actie 'Zonder jou valt er niets te recyclen' georganiseerd door de Stichting Nederlandse Verwijdering Metalektro Producten (NVMP). Deze recyclekids hebben op hun school en in hun omgeving het grootste aantal (oude en kapotte) kleine elektrische apparaten ingezameld waarvan de materialen, na recycling, voor een groot gedeelte opnieuw kunnen worden gebruikt. Om de kinderen te bedanken voor hun inzet en ze daadwerkelijk te laten zien wat er met de ingezamelde apparaten gebeurt, kregen ze een bijzondere dag aangeboden op de Technische Universiteit in Delft. Het recyclen van elektrische apparaten wordt door de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen onderzocht en de technieken worden voortdurend verbeterd.

De kinderen hebben onder toeziend oog van presentatrice Martine Kruider (SchoolTV) een verslag geschreven over alles wat zij tijdens hun bezoek op de TU Delft hebben meegemaakt. Zij gaan hun ervaringen publiceren in de schoolkrant of lokale media. Zo worden nog meer kinderen geprikkeld om volgend jaar mee te doen met de actie 'Zonder jou valt er niets te recyclen'.

De twintig kinderen hebben alles gehoord over de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van recyclen van elektrische apparaten. Zij hebben kritische vragen gesteld aan professor Markus Reuter van de TU Delft en Jan Zanen, directeur van de NVMP. Bijvoorbeeld: 'Hoelang duurt het voor mijn koffieapparaat is recycled?' en 'Hoeveel apparaten zijn er nodig voor een grote stroom grondstoffen?'.
Verder hebben ze zelf rubber van metalen kunnen scheiden, hebben ze hun eigen apparaat 'doorgelicht' en tin gesmolten. Het was een 'superleuke dag', aldus één van hen, 'De scanner was het leukst: zo kon ik de binnenkant van mijn eigen walkman zien'.

De NVMP is verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van elektrische apparaten die worden afgedankt en voor de actie 'Zonder jou valt er niets te recyclen'. Met publieksacties die vooral zijn gericht op jongeren, wil de NVMP aandacht krijgen voor het recyclen van elektrische apparaten. Door deze jonge doelgroep aan te spreken, wordt automatisch ook een grote groep ouderen bereikt: ouders, leerkrachten, opa's en oma's, familie en vrienden.

Aan deze dag namen de volgende scholen deel:
Basisschool De Tonne uit Abbenes
Basisschool De Bron uit Sprang-Capelle
Basisschool De Appelhof uit Druten
Basisschool De Wingerd uit Bennekom
Basisschool Sint Antonius uit Noorden


---------------------------------------EINDE PERSBERICHT

Er is een afbeelding beschikbaar via het ANP Fotonet en www.anp-photo.com

Onderschrift foto: Recyclekids onderzoeken de techniek van het recyclen van hun apparaten bij de TU Delft.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting NVMP, C. Bakker-Mattheijer, tel. 079 - 3531394. Of kijkt u eens op de website www.scholenrecyclen.nl. Hierop zijn ook de foto's van deze dag geplaatst.

Mocht u interesse hebben in een interview met een van de kinderen, directeur Jan Zanen of professor Markus Reuter, laat u dat dan weten!

21 jan 05 17:56