Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG REACTIE OP VROM INSPECTIERAPPORT OVER GEMEENTELIJKE INRICHTINGEN

De VNG heeft kennisgenomen van het rapport Gemeentelijke inrichtingen met B&W als bevoegd gezag van de VROM-Inspectie. De gegevens zijn slechts afkomstig uit één regio (zuid-west), derhalve neemt de VNG de conclusies serieus.

De VROM-Inspectie concludeert dat er bij tweederde van de onderzochte gemeentelijke inrichtingen niet voldaan werd aan de wettelijke eisen. Om de handhavingprestaties te verbeteren, werken de gemeenten in VNG-verband op dit moment hard aan de professionalisering van de milieuwethandhaving.

Alle gemeenten zijn gevraagd de naleving van de VROM-regels bij de eigen bedrijven komend jaar te controleren. De VNG heeft de Colleges van Burgemeester en Wethouders eveneens geadviseerd in het milieujaarverslag aan te geven wat de situaties bij de eigen bedrijven is.

Gemeenten stellen vanaf 2005 jaarlijks een handhavingprogramma op. Ook wordt binnenkort een handhavingsplan voor bouwregels wettelijk geregeld. Tenslotte worden gemeenten ook gestimuleerd tot het opstellen van bedrijfsinterne milieuzorgsystemen.