Gemeente Amsterdam

Schatten van Amsterdam
21 januari 2005 - Ingrid Breed
Nieuwe tv-serie besteedt aandacht aan Amsterdams cultureel erfgoed. In 'Schatten van Amsterdam' ontdekt een mix van jongeren zelf de waarde van monumenten.
Wat hebben jonge Amsterdammers met onze monumenten? In een nieuwe 7-delige televisieserie wordt op die vraag een antwoord gegeven. Kleine groepjes jongeren van 15 tot 20 jaar met allerlei (culturele) achtergronden maken op een unieke manier kennis met een typisch Amsterdams monument.

Vogeldorp

Zo wordt er geld ingezameld voor het Vondelpark, een ode gemaakt op Paradiso en geven de badjuffrouwen van het Zuiderbad nog één keer een echte zwemles. Maar ook minder bekende monumenten komen aan bod, zoals Vogeldorp, dat eens gebouwd werd voor `emigranten' uit Groningen en Drenthe. Ook wordt in een van de uitzendingen de Stelling van Amsterdam bezocht, eens de verdedigingslinie rond de stad.

Mix van jongeren

In Schatten van Amsterdam ontdekken jongeren op hun eigen manier de waarde van 14 bekende en minder bekende monumentale gebouwen. De zoektocht naar de historie van de objecten wordt op een eigentijdse wijze in beeld gebracht. De kijker leert met deze serie niet alleen de bijzondere monumenten kennen maar ook de unieke mix aan jonge stadgenoten: beiden 'Schatten van Amsterdam'.

Uitzending

Vanaf zaterdag 22 januari 2005, om 19.00 uur op AT5, daarna wekelijks.

De serie Schatten van Amsterdam is ontwikkeld door het gemeentelijk Bureau Monumenten & Archeologie, de Stichting Amsterdam Monumentenstad en Bosch Film BV en is onder andere mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeente Amsterdam, de provincie Noord-Holland het VSB-fonds en Amsterdamse bouw/restauratiebedrijven.

© Gemeente Amsterdam