Ingezonden persbericht


19 januari 2004

Persbericht

IdtV Arts & Documentaries en

Avro Close-Up presenteren:

SERGEI PAVLOVICH DIAGHILEV

De Russische jaren

IdtV Arts & Documentaries presenteren op zondag 23 januari om 18.30 uur in AVRO s Close-Up de film Sergei Pavlovich Diaghilev; De Russische jaren. Een film van Wilbert Bank.

Diaghilev noemde zichzelf een beschermer van de kunsten. Hij was geen componist, geen beeldend kunstenaar noch een choreograaf die een indrukwekkend oeuvre heeft nagelaten. Maar alle belangrijke kunstenaars van de twintigste eeuw hebben voor hem gewerkt: Pablo Picasso, Henri Matisse, Igor Stravinsky, Maurice Ravel, Claude Debussy, om er een paar te noemen.

Wie was deze Rus die op zijn eentje op een aantal gebieden van de kunsten een artistieke revolutie in gang heeft gezet, die zijn weerga niet kende? Vriend en vijand noemden hem een genie maar hoe werd hij dat?

Diaghilev werd geboren in 1872, groeide op in St. Petersburg, en woonde van zijn tiende tot zijn achttiende jaar in de provincieplaats Perm, aan de uiterste rand van Europa, de toegangspoort tot Siberië, vele duizenden kilometers verwijderd van de culturele centra in Rusland. Hoe kon deze onbekende Rus uitgroeien tot een van de belangrijkste kunst-ondernemers van de twintigste eeuw?

Deze vragen staan centraal in een televisie-documentaire die Wilbert Bank in opdracht van Avro Close-up en IdtV Arts & Documentaries heeft gemaakt. De film zal vooral gaan over de Russische jaren van Diaghilev in St. Petersburg en in Perm, vóórdat hij in 1909 in Parijs triomfen vierde met het eerste optreden van zijn Ballets Russes, die aan het begin van de vorige eeuw triomfen vierden in alle hoofdsteden van Europa en in Noord- en Zuid-Amerika, en de balletkunst heeft vernieuwd.

Het verhaal in de film wordt verteld door een aantal Russen: Yelena Diaghileva, Diaghilev s achternicht, door de Russische cultuurhistoricus Solomon Volkov en door Prins Nikita Lobanov-Rostovsky, die met zijn vrouw Prinses Nina de grootste particuliere verzameling heeft van dekor- en kostuumontwerpen van de Ballets Russes.

In Perm staat het enige Diaghilev-museum ter wereld. Het is gevestigd in een Gymnasium, Dom Diaghileva geheten. De film laat zien hoe de directie van de school en de leerlingen omgaan met de figuur van Diaghilev. Over hem mag in Rusland sinds 1992 weer openlijk gesproken worden. Daarvóór was hij persona non grata.

Een coproductie van IdtV Arts & Documentaries en AVRO Televisie

Uitzending AVRO Close-Up

Zondag 23 januari 2005

± 18.30 uur

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Josee Selbach jselbach@groningermuseum.nl of Rixt Horstmann rhorstmann@groningermuseum.nl

050 3666 555

Bijschrift foto: Diaghilev in New York, 1916

Bibliothèque Nationale de France, Paris

Nu in het / Now in the Groninger Museum

11 december 2004 - 28 maart 2005:
In dienst van Diaghilev

11 December 2004 - 28 March 2005:
Working for Diaghilev

4 september 2004 t/m 13 maart 2005:
Keerpunt - Keuze uit het aankoopbeleid van Jos de Gruyter

4 September 2004 - 13 March 2005:
Turning Point - Selection of the acquisition policy of Jos de Gruyter