Openbare Bibliotheek Oss

Persbericht, december 2004

Archeologen vertellen over belangrijke Romeinse bodemvondsten

De aanleg van de snelweg A50 is aanleiding geweest voor het uitvoeren van veel archeologisch onderzoek in de regio. In 2004 werd bekend dat in Nistelrode tijdens opgravingen een grote verzameling gave bronzen voorwerpen uit de Romeinse tijd is gevonden. Op dinsdag 25 januari 2005 is het archeologenbureau Archol uit Leiden uitgenodigd om in de bibliotheek van Schaijk een lezing te komen geven over dit archeologisch onderzoek.

Archol is het aan de Universiteit van Leiden verbonden opgravingsbedrijf en heeft in opdracht van Rijkswaterstaat het archeologisch onderzoek gedaan tijdens de aanleg van het tracé van de A50. Op verschillende plaatsen zijn vooruitlopend op de aanleg van de snelweg door archeologen proefsleuven gegraven. Daarbij is een deel van een Romeinse nederzetting, te dateren in de eerste eeuwen na Christus, blootgelegd. Ter hoogte van Loo is bijvoorbeeld een kleine nederzetting, bestaande uit enkele woonstalboerderijen, blootgelegd. Bij Mortel is een grotere nederzetting gevonden. Resten van zeker 10 boerderijen zijn op die plek teruggevonden.

Begin april 2004 werd door Rijkswaterstaat bekend gemaakt dat er tijdens de opgravingen in Nistelrode gestuit is op een grote verzameling gave bronzen voorwerpen uit de Romeinse tijd, een zogenoemd Bronsdepot, een kuil waarin zeer zorgvuldig een grote hoeveelheid bronzen objecten is geplaatst. Het betreft 31 gebruiksvoorwerpen uit waarschijnlijk de tweede of derde eeuw na Christus. Het geheel vormt een zeer bijzondere vondst. Er zijn in Nederland vergelijkbare vondsten gedaan, maar de omvang van het depot in Nistelrode is uniek. Momenteel worden de objecten schoongemaakt door het restauratieatelier Archeplan in Delft. Naar verwachting zullen diverse musea geïnteresseerd zijn om deze vondst ten toon te stellen. Fotos van het depot en de opgraving zijn te vinden op www.bronsschat.nl

Tijdens de lezing op dinsdag 25 januari zullen medewerkers van Archol uitgebreid vertellen over de resultaten van dit archeologisch onderzoek in Nistelrode.

De lezing over Romeins brons vindt plaats op dinsdag 25 januari 2005 om 20.00 uur in de bibliotheek van Schaijk, Past. van Winkelstraat 11a en maakt deel uit van de Blikopener-lezingen.

Toegangskaarten kosten 2,50. Gezien het beperkt aantal plaatsen raden wij u aan kaarten te reserveren: tel. 0486 461788 Let wel op = op!

Blikopener is een lezingencyclus, die georganiseerd wordt in het seizoen 2004-2005 door de openbare bibliotheken in het Maasland en Libris Boekhandel Derijks in Oss. Het volledige programma is verkrijgbaar in de bibliotheken in Bernheze (Heesch, Heeswijk-Dinter en Nistelrode), Landerd (Schaijk en Zeeland), Lith, Maasdonk en Oss (Berghem, Oss en Ravenstein) en is te vinden op www.bibliotheekmaasland.nl/blikopener.

Einde persbericht