Gemeente Delft 25 januari: avond over nieuwe zorg-wet

De gemeente organiseert op 25 januari een avond in het Stadhuis over de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De vragen en thema's op het gebied van zorg die leven bij inwoners en organisaties, worden in kaart gebracht. De avond begint om 19.15 uur en duurt tot 22.00 uur. Iedereen die mee wil praten kan zich aanmelden tot 17 januari via commissiegriffier Martin van der Slikke, telefoon 260 2639 of e-mail mvdslikke@delft.nl.

Er ontstaat één WMO-loket waar mensen terecht kunnen met hun zorgvraag. De gemeente is verantwoordelijk voor het aanbod van zorg en bepaalt welke organisaties daarvoor worden ingeschakeld. Het kabinet wil met de invoering van de WMO bovendien een groter beroep doen op de eigen verantwoordelijkheid van de burgers: wat je zelf kan, moet je ook zelf doen. En wie zelf voor dienstverlening kan betalen, moet dat ook gaan doen. Alleen mensen die het echt nodig hebben, kunnen nog een beroep doen op de AWBZ.

Mensen die door omstandigheden zorg of ondersteuning nodig hebben, moeten nu vaak bij verschillende organisaties aankloppen. Soms worden voorzieningen geregeld via de Wet Voorzieningen Gehandicapten (Wvg) en een andere keer weer uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Dit wordt met ingang van 2006 gecentraliseerd. De Wvg en de Welzijnswet worden dan ondergebracht bij de WMO, net zoals een gedeelte van de AWBZ. Zo ontstaat een nieuw stelsel waarbij de WMO de lichte zorg regelt en de aangepaste AWBZ er is voor de langdurige zorg.

Noot voor de redactie (

Gemeente Delft