Stadsdeel Zeeburg

Zeeburg krijgt nieuw Dagelijks Bestuur: PvdA, VVD en GroenLinks

De fracties van PvdA, VVD en GroenLinks in stadsdeel Zeeburg stellen aan de raad voor samen een nieuw Dagelijks Bestuur te vormen. Wethouder namens de VVD wordt Dennis Straat. De twee andere partijen handhaven hun huidige wethouders: voor de PvdA zijn dat Tjeerd Herrema en Fatima Elatik, voor GroenLinks is dat Jan Hoek.

Dennis Straat
Dennis Straat is momenteel fractievoorzitter voor de VVD in stadsdeel Oost/Watergraafsmeer. Eerder was hij lid van Provinciale Staten van Overijssel. Hij werkte als adviseur bij Cap Gemini, recent als bestuursadviseur van B&W bij de gemeente Den Helder. In het DB van Zeeburg krijgt Dennis Straat als portefeuille Welzijn (volwassenen) en Financiën.

Bestuursakkoord
De coalitiepartijen hebben een bestuursakkoord geschreven waarin zij enkele nieuwe prioriteiten vastleggen. Het nieuwe DB wil snel aan de slag met een betere aansturing van het welzijnswerk. Ook moet er meer werk worden gemaakt van de bevordering van de integratie in het stadsdeel, met extra aandacht voor onderwijs en voor werkgelegenheidsbeleid. Voor de oplossing van het parkeerprobleem zoekt het DB naar mogelijkheden voor ondergrondse parkeerplaatsen. Ook worden extra middelen uitgetrokken voor het groen. En er wordt ingezet op beperking van de lokale heffingen. Verder gaat het bestuur extra aandacht besteden aan de bestuursstijl en de relatie met bewoners en raad.

Einde bestuurscrisis
Met dit nieuwe DB komt een eind aan de bestuurscrisis die eind november vorig jaar ontstond toen wethouder Ilhan Tuna van D66 uit het DB stapte. De raad nam vervolgens een motie van wantrouwen aan tegen de overige DB-leden. Als informateur constateerde Eberhard van der Laan in december dat een nieuwe coalitie van PvdA, VVD en GroenLinks het breedste draagvlak heeft in de raad. Sindsdien hebben die drie partijen succesvol met elkaar overlegd over een nieuw bestuursakkoord en de samenstelling van het DB.

Openbare raadsessie
Het voorstel voor dit akkoord en dit DB wordt deze week voorgelegd aan de leden van de afdelingen van de coalitiepartijen. Op 18 januari is er een openbare raadsessie waarin alle partijen, coalitie en oppositie, worden geïnformeerd over de resultaten van de formatieonderhandelingen. Ook hebben de partijen dan de gelegenheid om samen te praten over de gewenste raadsagenda en bestuursstijl voor de rest van deze bestuursperiode. In de raadsvergadering van 25 januari zal het nieuwe DB definitief voor benoeming worden voorgedragen.