Ingezonden persbericht


Persconferentie Milieudefensie en Natuur en Milieu: Gifvrije Cosmetica

PERSUITNODIGING

GEZAMENLIJKE PERSUITNODIGING VAN
MILIEUDEFENSIE EN STIChting natuur en milieu

Utrecht, 18 januari 2005

Geachte redactie,

Stichting Natuur en Milieu en Milieudefensie hebben cosmetica laten testen op een aantal gevaarlijke bestanddelen. Het gaat om chemische stoffen die de hormoonhuishouding verstoren met als mogelijk gevolg schade bij de voortplanting. Er zijn op dit moment geen wettelijke beperkingen voor deze stoffen in cosmetica.

De uitkomst van het onderzoek naar de gevaarlijke bestanddelen in cosmetica, de Grote gifvrije cosmetica test, wordt gepresenteerd op een gezamenlijke persconferentie van Natuur en Milieu en Milieudefensie. Ook wordt bekend gemaakt welke drogisterijketen het beste scoort op schone cosmetica.

De persconferentie Grote gifvrije cosmetica test over gevaarlijke bestanddelen in cosmetica vindt plaats op dinsdag 25 januari aanstaande om 10.00 uur in het kantoor van Stichting Natuur en Milieu, Donkerstraat 17 te Utrecht.

De cosmeticabestanddelen zijn voorbeelden van een enorm scala aan chemische stoffen met mogelijke schadelijke effecten waaraan mens en milieu blootstaan. De organisaties willen dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen. Dat geldt ook voor overheden, die de industrie moeten verplichten om de stoffen die zij verwerkt vooraf te onderzoeken. In geval van ernstige verdenking van schadelijke effecten moet het voorzorgprincipe gelden: de stof wordt uit de markt gehaald. De Europese Unie werkt aan nieuwe regelgeving voor chemische stoffen. De aanwezigheid van hormoonverstorende stoffen in cosmetica onderstreept het belang van deze regels.

Programma persconferentie

Prof. dr. Lucas Reijnders, Natuur en Milieu: de resultaten van het onderzoek. Mirjam de Rijk, algemeen directeur Natuur en Milieu: de eisen en de komende acties van de milieuorganisaties. Wouter van Eck, Milieudefensie: bekendmaking van de drogisterijketen die het beste scoort op schone cosmetica. Reactie van het bedrijf.

Wij nodigen u graag voor deze persconferentie uit.

Met vriendelijke groet,
mede namens Milieudefensie
Stichting Natuur en Milieu,

Marijke M.A. Brunt

-----------------------

---- --