GroenLinks

Eerste Kamer discussieert over referendum Europese Grondwet

19 januari 2005

`Het houden van een raadplegend referendum over de Europese grondwet is een prima manier om de bevolking te betrekken bij de besluitvorming over zo'n belangrijke stap in de ontwikkeling van de Europese Unie' aldus senator Leo Platvoet namens GroenLinks. Nadat de Tweede Kamer heeft ingestemd, ligt het initiatiefvoorstel van Karimi (GroenLinks), Dubbelboer (PvdA) en Van der Ham (D66) nu bij de Eerste Kamer. Er lijkt zich een meerderheid in de senaat voor het referendum af te tekenen, al hield de VVD, die in de Tweede Kamer akkoord ging, de spanning er wel. Dinsdag 25 januari wordt er over de initiatiefwet gestemd.

`Het beoordelen van een wetsvoorstel inzake het houden van een (weliswaar raadplegend) referendum is uiteraard de beoordeling of het onderwerp zich voor een referendum leent. En dat doet het. In het verleden heeft Groenlinks al eerder aangedrongen om een referendum te houden over belangrijke EU-Verdragen (Maastricht, Nice) en nu dan de `moeder aller EU-verdragen' aan de orde is, is een referendum meer dan ooit op zijn plaats. Ik ben het eens met de inbreng van de Tweede Kamerfractie van de VVD dat de totstandkoming van de Europese Grondwet `tot op zekere hoogte te vergelijken is met een Nederlandse grondwetswijziging en dan ook nog eens een zware grondwetswijziging die voor Nederland ingrijpend en veelomvattend is. Over een grondwetswijzigingen kunnen burgers zich bij verkiezingen uitspreken. Zonder referendum zou dat niet mogelijk zijn in het geval van de Europese Grondwet'.

Een ander argument is dat GroenLinks voorstander is van een (correctief) referendum als vorm van directe democratie. Even zag het er naar uit dat het (correctieve) referendum in de Nederlandse wetgeving verankerd zou worden met de wetgeving die door Paars II is geïnitieerd, maar deze is hardhandig door dit kabinet, cq de Tweede Kamer, de nek omgedraaid. Maar met dit initiatiefvoorstel lijkt het er toch te van gaan komen en verlaat Nederland het beschamende groepje van vijf democratieën dat nog nooit het genoegen van een nationaal referendum heeft gekend.'

Platvoet plaatste wel wat relativerende opmerkingen bij het raadplegend referendum, `dat wel het lelijke eendje is onder de verschillende typen referenda die er zijn. De zuiverste vorm - want echt directe democratie - is een correctief referendum dat op verzoek van burgers kan worden gehouden en dus een finaal ja of nee kan opleveren tegen een door het parlement aanvaarde wet. Maar nu spreken we over een raadplegend referendum dat wordt uitgeschreven op verzoek van het parlement.'

In het debat werd uitgebreid stil gestaan bij het al dan niet bindende karakter van het referendum. De drie initiatiefnemers benadrukten dat het een raadplegend referendum betreft, waarmee de kiezers een advies geven aan de Tweede en Eerste Kamer als zij een definitief oordeel gaan vellen over de Europese grondwet. Van formele binding kan geen sprake zijn. Wel is het natuurlijk zo dat bij een duidelijke uitslag en een goede opkomst het advies van de kiezers niet zo maar door een meerderheid van de Tweede of Eerste Kamer naast zich neer kan worden gelegd.

Leo Platvoet benadrukte ook nog dat het budget van EUR 1 miljoen voor campagne-activiteiten gelijk moet worden verdeeld over `ja' en `nee'campagnes en dat de regering zich terughoudend moet opstellen. Minister de Graaf liet weten dat ministers en staatssecretarissen natuurlijk zich volop in het debat zullen mengen -waar weinig op tegen is- maar dat het niet de bedoeling met campagnemateriaal als folders, billboards e.d. de kiezers te beïnvloeden. En dat is maar goed ook: het raadplegend referendum wordt immers uitgeschreven door de Staten-Generaal en niet door de regering.

«