Gemeente Delft

Prestatieafspraken gemeente en corporaties

Op dinsdag 25 januari zullen de gemeente Delft en de vier Delftse woningcorporaties een overeenkomst ondertekenen. In de overeenkomst zijn concrete afspraken voor 2005 vastgelegd op het gebied van woningbouw, renovatie, verhuur en verkoop. Ook aspecten van zorg, welzijn en leefbaarheid zijn in het contract opgenomen. Door ondertekening verbinden de partijen zich aan de prestatieafspraken.

De nieuwe afspraken tussen gemeente en corporaties hebben tot doel de beschikbare woningen zo goed mogelijk te verdelen en de kwaliteit van het woningaanbod en van de leefomgeving te behouden en te verbeteren. Op deze wijze wil men de leefbaarheid in de stad optimaliseren. "In Delft wordt zeer constructief samengewerkt door corporaties en de gemeente" aldus wethouder Baljé (VVD). "De prestatieafspraken weerspiegelen de wederzijdse bereidheid om gezamenlijk aan Delft als goede woonstad te bouwen. Er is veel werk aan de winkel; denk aan herstructureren, de bouw van Harnaschpolder Delft en de aandacht voor speciale doelgroepen zoals ouderen". Delft wil aansluiten bij de bestaande regionale afspraken over woonruimteverdeling. Dat betekent dat er aangepaste regels komen voor toewijzing van woningen. Ook zijn er heldere afspraken voor de komende jaren over de hoeveelheid te bouwen woningen, over woningtypen, woningverbetering en over gedragscodes bij verkoop van woningen. De woningcorporaties krijgen een bijzondere positie bij de nieuwbouw in de Harnaschpolder Delft. Zij mogen de sociale woningbouw voor hun rekening nemen. Dat beslaat dertig procent van de totale nieuwbouw in het project.

In de prestatieafspraken staat ook opgenomen dat voor 1 april 2005 afspraken worden gemaakt met de Delftse zorg- en welzijnsinstellingen over nadere samenwerking op het gebied van Wonen, zorg en welzijn. De prestatieafspraken zijn zo concreet mogelijk (meetbaar) vastgelegd. Een regieteam, waarin zowel de gemeente als woningcorporaties vertegenwoordigd zijn, gaat de voortgang bewaken.

Drie wethouders, C. Baljé (o.a. volkshuisvesting), R. Grashoff (o.a.ruimtelijke ordening) en D. Rensen (o.a. sociale zaken) zullen namens de gemeente de overeenkomst ondertekenen. De betrokken woningcorporaties zijn DUWO, Delftwonen, Vestia en Vidomes De nieuwe afspraken voor 2005 tussen de gemeente Delft en de corporaties zijn tot stand gekomen na evaluatie van de bestaande afspraken. De prestatieafspraken kunnen op onderdelen gedurende het jaar worden aangepast of aangevuld wanneer actuele ontwikkelingen daartoe aanleiding geven


---