Dienstenbond CNV

Archief

Brief aan Schlecker
25-01-2005

Er is natuurlijk een hoop gesproken de afgelopen tijd maar duidelijkheid is er nog niet over de reorganisatie bij Schlecker. Ook wij moeten het nog even afwachten. Wij hebben wel vandaag een brief naar de directie van Schlecker gestuurd waarin wij aandringen om op korte termijn opnieuw in overleg te treden over een mogelijk Sociaal Plan. Daarbij hebben we ook reeds aangegeven wat onze insteek daarin is. Voor de volledigheid ziet u onderstaand de tekst van de brief.

Naar aanleiding van de reorganisatieplannen van Schlecker hebben wij met onze achterban gesproken.

In deze ledenvergaderingen hebben wij hen verteld van de jarenlange negatieve resultaten en de voorgenomen maatregelen van de directie met betrekking tot 2005 en 2006. Uit de reactie van de medewerkers bleek dit niet als een verrassing te komen, men hield al rekening met meerdere sluitingen omdat deze trend al was ingezet in 2004. Nieuw voor ons was het feit dat de directie ook in het magazijn bezig is met het voeren van gesprekken met medewerkers om vrijwillig het dienstverband te beëindigen en dat er afscheid wordt genomen van 0-uren contractanten, terwijl er wel nieuwe instroom is van mensen met een contract voor bepaalde tijd.

Vanuit zowel de winkels als het magazijn kwamen er talrijke voorbeelden van de hoge werkdruk en het ontbreken van goede communicatie inzake de gang van zaken binnen de organisatie.

Met betrekking tot het standpunt van de OR, dat er op zeer korte termijn gewerkt moet gaan worden aan een herstelplan voor Schlecker Nederland waardoor de werkzekerheid voor allen kan worden verstevigd, werd dit breed ondersteund. Voor een ieder was duidelijk dat er stappen moeten worden gezet om uit de rode cijfers te komen dan wel dat het moederbedrijf een garantie afgeeft. Velen waren niet op de hoogte van de adviesaanvraag. Wij hebben uitgelegd dat dit komt door de geheimhouding opgelegd door de directie aan de OR en dat wij dit punt onder uw aandacht zouden brengen.

Vervolgens hebben wij op basis van de verstrekte informatie met de medewerkers in hoofdlijnen het sociaal plan doorgenomen, waarbij wij voorlichting hebben gegeven over hun rechten en plichten bij ontslag. In absolute meerderheid hebben zij aangegeven dat zij het van groot belang achten dat er een sociaal plan komt dat aansluit op de maatregelen die Schlecker gaat nemen. De insteek van werk naar werk kwam hierbij duidelijk naar voren. Wat betreft de financiële afwikkeling hebben wij de opdracht gekregen om de correctiefactor op 1 te stellen. Wij rekenen erop dat, zodra Schlecker heeft gereageerd op het advies van de OR, wij worden uitgenodigd om het overleg over het sociaal plan verder voort te zetten.

Als wij nieuws hebben zullen we dit op internet zetten of per mail of brief aan u versturen. Als u vragen heeft dan kunt u bellen met Neoletta Poelgeest, bestuurder handel, telefoonnummer (035)6460580 of stuur een mail aan n.poelgeest@cnvdibo.nl