Dienstenbond CNV

Archief

Lidl - Uitkomsten van gesprek met directie
25-01-2005

Onze vorige info heeft een stroom van reacties opgeleverd. Over het hele land kregen wij dezelfde geluiden van onze leden bij Lidl. Het is eigenlijk teveel om op te noemen, maar wij zullen het toch proberen om u in de komende tijd een info te sturen met de belangrijkste zaken die door u allemaal zijn aangekaart. Wij vonden de informatie in ieder geval redelijk schokkend. En we zijn toch wel wat gewend. Even kort een paar voorbeelden: er is sprake van overschrijdingen van de arbeidstijdenwet, de CAO wordt niet goed nageleefd en er heerst een angstcultuur binnen Lidl.

Genoeg stof dus om de bespreking met de directie van Lidl vandaag aan te gaan. Wij hebben in dit gesprek aangegeven dat er nu toch werkelijk wat moet veranderen. Dat er geen sprake is van incidenten maar van structurele problemen. Lidl moet serieus aan de slag om deze problemen echt op te lossen. De bereidheid daarvoor is nu door de directie uitgesproken. Zij geven aan dat het ook in hun belang is om gemotiveerd personeel te hebben dat plezier heeft in hun werk.

Wij hebben nu concreet het volgende afgesproken:
* Om alle problemen nu te bespreken, was teveel van het goede geweest.

* Eerst moet er gewerkt worden aan normale verhoudingen. Dat betekent onder andere dat we regelmatig bij elkaar moeten komen om zaken bespreekbaar te krijgen en dat wij de gelegenheid krijgen om ons vakbondswerk op de werkvloer uit te voeren.
* Voor de volgende afspraak, op 7 februari 2004 zullen wij de belangrijkste problemen die er nu spelen bespreken en gaan we ook aan de slag om hier concrete verbeteringen te bewerkstelligen.
* Vervolgens worden nieuwe afspraken gemaakt om ook andere problemen te bespreken. De problemen worden dus geclusterd behandeld. Zo komen b.v. eerst de urenoverschrijdigen, urenadministratie aan de orde (wat b.v. gevolgen heeft voor de toeslagen). De volgende keer komen de arbeidsomstandigheden aan de orde (veel mensen krijgen klachten aan rug, schouders etc. door het zware werk en slechte werkplek) en ga zo maar door.

* Na elk overleg met directie brengen wij u uiteraard op de hoogte van de uitkomsten Daarvoor blijft het natuurlijk noodzakelijk dat u op de werkvloer ook kijkt of deze aanpak echt zijn vruchten afwerpt.

Het zal dus nog wel even duren voordat er echt in alle gevallen verbeteringen zijn bewerkstelligd. Belangrijkste voor nu is dat we in gesprek zijn en ook de intentie naar elkaar hebben uitgesproken om met elkaar in overleg te blijven. Echter, wij houden de vinger aan de pols! De gesprekken moeten natuurlijk wel het gewenste effect bereiken, namelijk een verbetering in uw werksituatie!

Het blijft van belang dat wij (de bond en u, onze leden) goed contact met elkaar onderhouden om te zien hoe het één en ander verloopt. Als u dus informatie heeft of u wil nog een reactie geven, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Telefoonnummer (035)6460580 of mail naar n.poelgeest@cnvdibo.nl Ook wij zullen de komende tijd blijven informeren