48 Miljoen weggebruikers in de regio gecontrol eerd.

Utrecht 25-01-2005 - In het jaar 2004 controleerde de Politie Utrecht van ongeveer 48 miljoen weggebruikers of zij zich op gemeentelijke of provinciale wegen aan de snelheidslimiet hielden, stopten voor het rode verkeerslicht (met gemotoriseerd voertuig), een autogordel droegen, een bromfietshelm droegen en of zij niet onder invloed van alcohol aan het verkeer deelnamen. Eén op de 119 gecontroleerde weggebruikers (in totaal 404.220) kreeg een bekeuring omdat zich niet aan deze regels hielden.

Bureau Verkeer Onder Controle

Bovengenoemde controles zijn gebaseerd op de vijf speerpunten die de meeste verkeersongevallen veroorzaken. Het in 1999 speciaal hiervoor opgerichte Bureau Verkeer Onder Controle (BVOC) van de Politie Utrecht is verantwoordelijk voor ongeveer 75% van het totale aantal snelheid-, gordel-, helm-, rood licht- en alcoholboetes van de Politie Utrecht. De meeste weggebruikers zijn overigens gecontroleerd en bekeurd toen zij langs een flitspaal of radarauto reden. Twaalf bestuurders raakten hun rijbewijs aan de medewerkers van het BVOC kwijt omdat zij met meer dan 50 km/uur de snelheidslimiet overschreden en 87 verdachten moesten hun rijbewijs inleveren omdat zij met meer dan 570 ug/l alcohol aan het verkeer deelnamen.

Meer veiligheid

Het Bureau Verkeer Onder Controle werd opgericht met als taak extra verkeershandhaving op de genoemde vijf verkeersspeerpunten in de regio Utrecht. Niet om weggebruikers meer te plagen met bekeuringen, maar om het verkeer veiliger te maken. Want door intensief toezicht en dus de kans op een bekeuring, passen vele weggebruikers hun weggedrag positief aan.

Werkwijze

Bij alcoholcontroles worden willekeurige weggebruikers aan een blaastest op straat onderworpen. Met name de motorsurveillanten controleren bromfietsers. Gordelcontroles vinden vooral onopvallend plaats door een waarnemer die de overtreders doorgeeft aan opvallende collegas enkele honderden meters verderop. De snelheidscontroles worden uitgevoerd met behulp van een videowagen (ook voor controle agressief rijgedrag), radarautos, een flitsaanhanger, laserguns en flitspalen. Dit laatste middel controleert ook bestuurders die het rode verkeerslicht negeren.

Nieuwe methode

In 2005 breidt het BVOC de rood licht controles uit door politiewaarnemers bij verkeerslichten te laten controleren. Als de weggebruiker door rood rijdt, zal hij/zij verderop op een veilige plek worden staande gehouden en de bekeuring van 95 uitgereikt krijgen.

Meer informatie

Iedere week wordt een aantal controles vooraf aangekondigd op de website van de Politie Utrecht. Ook is op www.politie.nl/utrecht onder het kopje specials meer informatie over de projecten van het Bureau Verkeer Onder Controle te vinden.