Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

MenSport februari nummer is uit

25/01/2005

Lochem, 25 januari 2005

HET VERLANGEN NAAR EEN ECHTE WINTER
Rond de Kerstdagen van 2004 had Friesland heel even de illusie van winter. Zacht dwarrelden sneeuwvlokken naar beneden, alles werd bedekt met een laagje wit. In schuren en garages klonk aarzelend het haast verborgen getinkel van bellen. Liefkozend gleden handen over steigerende bladgouden paardjes. Zou het, of zou het niet. Twee dagen later regende het alweer.
Petra van den Heuvel sprak met rotten in het vak Meint Postma en Jan Bosma.
De foto's zijn van Roelof Stroetinga.

THUIS BIJ HERMAN TER HARMSEL
Hij was de openbaring tijdens de Chardon-clinic van Paard en Koets 2004. Omdat Herman ter Harmsel dressuur als basis van de mennerij ziet vond de vierspanrijder zijn optreden niet echt bijzonder, maar de reacties die hij naderhand kreeg, van bekenden en wildvreemden, spraken boekdelen. Ineke Westers nam een kijkje 'achter het bos' in Rijssen om te horen hoe Herman zijn vierspan zo magnifiek aan het lopen krijgt.

ZOEK HET IN DE MOND
In het septembernummer 2004 van MenSport 'Paard in verzet' stelden we al dat mondproblemen altijd leiden tot aanleuningsproblemen. Samen met paardentandarts Gerard Rutten gingen we rond die tijd op bezoek bij menners die aanleuningsproblemen hadden. Bij sommige paarden bleek een tandheelkundige behandeling eerst noodzakelijk, maar ook goedverzorgde paardenmonden bleken toch voor aanleuningsproblemen te zorgen. Een verslag van Madeleine Calkoen. De fotografie is ook van haar.

EEN RIJTUIGRIJK LEVEN
Er zijn van die paardenmensen die tot ieders verbeelding spreken. Kleurrijke figuren, zoals Daan Modderman of Tante Bets. Hij is bij het grote publiek wat minder bekend, maar ook Jo Houtzager (90) hoort als mede-oprichter van menvereniging de 'Stichtse Aanspanning', voormalig stalhouder en verwoed arrenverzamelaar in dit rijtje paardenprominenten thuis. Via vele foto's, vergeelde krantenknipsels, dikke plakboeken en natuurlijk een goed gesprek met de man in kwestie, dook Meike Merks in het rijtuigrijke leven van Jo Houtzager. De foto's komen uit het archief van Houtzager en Kees de Koning.

ZELF JE PAARD MASSEREN
Sporters gebruiken vele al dan niet geoorloofde middelen om hun prestaties te verbeteren. Maar één van de belangrijkste 'hulpmiddelen' is toch wel massage. Voor en na het sporten en ter ondersteuning van een genezingsproces. Immers soepele spieren kunnen een blessure voorkomen of het genezen daarvan versnellen. In een tijd waarin men van paarden evenveel, zo niet meer vraagt dan van zichzelf, is het vreemd dat paardenmassage nog steeds een ondergeschoven kindje is. Sjoerd Bergsma volgde een les bij paardenmasseuse Ellen Wagenaar en doet verslag.

HET GEHEIM VAN DE MENNENDE SMID
Stel: je marathonwagen heeft een aanvaring gehad met een hindernis en behoeft dringend technische verzorging. Dan kun je hem natuurlijk ter reparatie aanbieden bij de dealer, of bij een willekeurige rijtuigbouwer bij jou in de buurt. Maar je kunt ook kiezen voor een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het repareren en aanpassen van bestaande rijtuigen. En dat de wagen tegen een redelijke vergoeding thuis komt ophalen en gerepareerd weer terug brengt. Maak kennis met smederij Dirksen in Ochten.
Tekst en foto's van Meike Merks.

TEST ZELF UW KENNIS OVER HET MENNEN

Het is misschien alweer jaren geleden dat u een mencursus volgde en misschien daarna uw koetsiersbewijs haalde. Of u hoort tot de categorie die de kennis en kunde van het mennen van huis uit heeft meegekregen? Hoe dan ook, het kan zeker geen kwaad om uw eigen kennis over het aangespannen rijden weer eens te testen. Maar uw paard staat op rust en u heeft zelf ook weinig behoefte de kou te trotseren? Dan hebben we goed nieuws: voor het maken van deze test kunt u heerlijk bij de warme kachel of openhaard blijven zitten, met misschien wel een lekker glaasje wijn er bij!