Gemeente Wageningen

Wageningen zeer verheugd over komst Z.K.H. Prins Willem Alexander op 5 mei

Het Wageningse gemeentebestuur is zeer verheugd dat Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem Alexander op 5 mei 2005 het defilé in Wageningen afneemt.

De Prins van Oranje treedt hiermee in de voetsporen van zijn grootvader, wijlen Z.K.H. Prins Bernhard, die jarenlang het defilé afnam. Dit jaar is het 60 jaar geleden dat in Wageningen de capitulatie werd getekend. De stad maakt zich in dit jubileumjaar op voor een groots Vrijheidsfeest. Nu al hebben meer dan 5000 veteranen, oud-verzetsstrijders en parate eenheden zich opgegeven om deel te nemen aan het defilé ter herdenking en viering van 60 jaren vrijheid in Nederland.

Wageningen neemt een bijzondere plaats in bij de 5 mei viering in Nederland. Jaarlijks trekt het bevrijdingsfestival in Wageningen veel bezoekers. Dit jubileumjaar verwacht Wageningen ruim 100.000 bezoekers. 'De komst van de Prins van Oranje is de kroon op het nationale eerbetoon aan de veteranen en verzetsstrijders', aldus Wageningse burgemeester Alexander Pechtold. 'We zien uit naar een prachtige dag. Wageningen ziet ook na dit jubileumjaar de belangrijke taak voor zich weggelegd om als Stad der Bevrijding een invulling te blijven geven aan de herdenking en viering van Vrijheid in Nederland'.