Gemeente Tilburg

25-1-2005
Gemeente geeft premies om werk in deeltijd te bevorderen

De gemeente wil met ingang van januari 2005 op beperkte schaal premies geven om arbeid in deeltijd te stimuleren. De premies zijn met name bedoeld voor alleenstaande ouders, arbeidsgehandicapten en voor mensen die door de strakke regels rond de langdurigheidstoeslag getroffen worden. De gemeenteraad neemt eind januari definitief een besluit.

Het is een experiment voor de duur van twee jaar met terugwerkende kracht tot 1 januari 2005. De gemeente verwacht op jaarbasis 1200 premies te verstrekken. Met deze lokale regeling is naar verwachting 440.000,- gemoeid. De premies worden door de gemeente toegekend: klanten van Sociale Zaken hoeven die dus niet zelf aan te vragen.

Lokale regeling
De Wet Werk en Bijstand die sinds 1 januari van dit jaar geldt, vult het inkomen uit arbeid nog slechts aan tot de bijstandsnorm. Invoering van een beperkt premiebeleid is mogelijk. Iedere gemeente kan zelf bepalen of men dat doet. Tilburg vindt dat dit nodig is. Zowel om deelname aan arbeid te bevorderen als om er voor te zorgen dat arbeid in deeltijd lonend kan zijn. Maar ook om het opdoen van werkervaring met behoud van een uitkering te stimuleren.

Voor wie?
Voor de premieregeling komen in aanmerking mensen van 23 tot 65 jaar die een uitkering hebben en tot de navolgende categorieën behoren:
- alleenstaande ouders met één of meer kinderen van 5 tot 16 jaar aan wie de verplichting is opgelegd tot het aanvaarden van arbeid in deeltijd en die tenminste 12 uren of meer per week werken.
- mensen die geen perspectief hebben op volledig werk door beperkingen van medische, psychische of sociale aard en betaald werk in deeltijd verrichten van tenminste 12 uren of meer per week.
- mensen die hun aanspraak op de langdurigheidstoeslag verliezen door inkomsten uit arbeid en die binnen drie maanden niet verwijtbaar terugvallen in de uitkering.

- mensen die werkervaring opdoen via een zogenoemde inzetbaan, nadat zij op die baan zes maanden actief zijn geweest.

Hoeveel?
De premies worden jaarlijks door het college vastgesteld, voor 2005 gelden de navolgende bedragen:

- alleenstaande ouders 500,-

- arbeidsgehandicapten 500,-

- compensatie langdurigheidstoeslag 400,-

- deelname inzetbanen 250,-