Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

valys

Hoger beroep Valys: alle inzet gericht op overwinning

Op donderdag 20 januari hebben de partijen die betrokken zijn bij het hoger beroep in de 'Valys zaak' hun processtukken ingeleverd bij het Gerechtshof in Den Haag. Het advocatenkantoor van de CG-Raad en zijn bondgenoten, Wybenga Wildeboer van den Puttelaar heeft in de week daarvoor stukken verzonden naar de verschillende partijen.

Het gaat om belangwekkende documenten: de belangrijkste Tweede Kamerstukken en allerlei artikelen over Valys, die in diverse media gepubliceerd zijn. Bovendien bevat de inventarisatie van stukken een lijst met kilometergegevens van Valys-gebruikers. Deze gebruikers is de vraag voorgelegd hoeveel kilometers zij in 2005 moeten afleggen voor het onderhouden van normale sociale contacten en het afleggen van familiebezoekjes. Kortom: een concrete op gebruikersgegevens gebaseerde cijfermatige onderbouwing.

De pleitnota van gebruikerszijde is een langer verhaal. Alle juridische aspecten komen uitvoerig aan bod: de privaatrechtelijke vormgeving van het Valys-systeem en ook de aanbestedingsrechtelijke en de mensenrechtelijke kanten van de zaak.
De pleitnota geeft een uitputtend overzicht van wat er zoal over Valys gezegd en geschreven is. Ook wordt natuurlijk ingegaan op het evaluatierapport van Regioplan en de reactie die het ministerie van VWS hierop heeft gegeven. Daarnaast wordt een belangwekkende vraag besproken: wat betekent de verruiming van de kilometerbudgetten na 1 maart 2005 voor de nu lopende procedure? De conclusie van gebruikerszijde is duidelijk: handhaving van de rigide limieten kan echt niet door de juridische beugel.

Ook de tegenpartij (de Staat en Transvision) maakte een pleitnota. De partijen hadden van tevoren sluitende afspraken vastgelegd over uitwisseling van stukken en er was 24 uur de tijd voor het verwoorden van een reactie op elkaars inbreng. De CG-Raad kon zich beperken tot een korte reactie. De Staat reageerde met een uitvoerig antwoord van twaalf pagina's. De stellingen van advocaat Wybenga worden bestreden in dit antwoord. Het Hof heeft laten weten dat er enige tijd (drie tot acht weken) nodig is voor een uitspraak. Zodra de datum bekend is, wordt deze op de CG-Raad-site bekend gemaakt. Op deze site zijn ook alle juridische stukken voor het hoger beroep te vinden.
Wie niet uit de voeten kan met het pdf-formaat, kan contact opnemen met de afdeling communicatie van de CG-Raad. Commentaar of opmerkingen over de juridische documenten kunt u mailen naar mkroes@cg-raad.nl.

(Geplaatst: 25 januari 2005)
---