Hyperion en De Lage Landen gaan strategisch partnerschap aan

Dochteronderneming Rabobank wordt voorbeeldproject voor koppeling van Risk Management en Business Performance Management.

Utrecht/Eindhoven, 25 januari 2005 - Hyperion Solutions, marktleider op het gebied van Business Performance Management software, en De Lage Landen, internationaal marktleider op het gebied van vendor finance, gaan gezamenlijk een Risk Management Framework ontwikkelen. De Lage Landen zal dit framework integreren in haar primaire bedrijfsprocessen (budgettering, planning, rapportage en consolidatie) dat reeds wordt beheerd met software van Hyperion. Hyperion zal dit framework vervolgens aanbieden op de markt van financiële dienstverleners.

Hyperion en De Lage Landen ontwikkelen samen een uitgebreid Capital Management Framework waarmee organisaties kunnen voldoen aan de al maar strenger wordende rapportage-eisen van IFRS, Sarbanes-Oxley, Basel II en Economic Capital (ECAP). De oplossing koppelt financieel management en risico management, budgettering en planning met Key Performance Indicators. Concreet voorziet de samenwerking in:
- de basis en ondersteuning van een allesomvattend ECAP framework;
- Basel II implementaties voor zowel krediet- en operationeel risico management;
- onderling verbinden van operationele risico-, financieel-, krediet risico- en budgetterings- en planningdata om tot geïntegreerd Key Performance Indicators en Key Risk Indicators management te komen;
- een volledig geïntegreerde infrastructuur om actief portfoliomanagement te ondersteunen en strategische kapitaal allocatie te optimaliseren.

"Risk Management en Performance Management zijn voor een groot deel aanvullend, maar de meeste mensen zien die link niet", aldus Frank Buijtendijk, Research Vice President van Gartner Inc. "Risk Management leert organisaties te bedenken wat fout kan gaan, en niet alleen te optimistische strategische doelen te stellen. Organisaties die deze twee gebieden verbinden zullen beter presteren, sneller reageren en een grotere flexibiliteit tonen."

Op dit moment maken 350 medewerkers van De Lage Landen, gespecialiseerd in internationale vendor finance en activa financieringsoplossingen, wereldwijd gebruik van Hyperion's Business Performance Management software voor de financiële budgettering, consolidatie, kapitaal- en portfolioplanning, gereguleerde en economische kapitaalcalculaties en risico- en financiële rapportage. De software wordt ook toegepast binnen de Europese IT-afdeling voor Activity Based Costing.

"Ons doel is om 'best-in-class' marktleider te worden binnen de financiële dienstverlening", zegt Karel Schellens, CEO van De Lage Landen. "Met deze overeenkomst wordt onze aanvullende markt- en productkennis gecombineerd in een wederzijds vruchtbare samenwerking die een grote waarde zal opleveren voor ons moederbedrijf Rabobank en onze klanten."

"De Lage Landen is een voorbeeld van hoe de kracht van Business Performance Management benut kan worden door een prestatiegedreven cultuur te bouwen die aanpassingsvermogen en flexibiliteit binnen de organisatie voedt", aldus Godfrey Sullivan, President en CEO van Hyperion. "We zijn blij dat deze samenwerking past binnen die traditie. En ik geloof dat het zal resulteren in een Risk Management oplossing die uniek is in deze markt."

Met deze samenwerking en het framework heeft De Lage Landen uiteindelijk tot doel om het primaire proces, van strategieformulering, doelen stellen, monitoring en rapportage en kapitaal allocatie, te beheren met een naadloze, 'end-to-end' Hyperion oplossing. Hyperion zal deze nieuw ontwikkelde methode integreren in haar productaanbod en de financiële markt voorzien van een oplossing voor Risk Capital en Active Portfolio Management.

Over De Lage Landen
De Lage Landen International B.V., onderdeel van de Rabobank Groep, is een internationale aanbieder van hoogwaardige activa financieringsproducten en heeft haar hoofdkantoor in Eindhoven. Uit de beoordeling van de twee belangrijkste internationale ratingbureaus Moody's en Standard & Poor's komt de Rabobank naar voren als de meest kredietwaardige particuliere bank ter wereld.

De Lage Landen dat een personeelsbestand van 3000 medewerkers kent, heeft kantoren en samenwerkingsverbanden in 20 landen in Europa, Noord- en Zuid Amerika, Zuidoost Azië, Australië en Nieuw Zeeland. De onderneming specialiseert zich internationaal in activafinanciering en Vendor Finance, en concentreert zich op de bedrijfstakken: Food & Agriculture, Healthcare, Office Equipment, Information Technology, Telecommunications en Materials Handling & Construction Equipment. In Nederland biedt het bedrijf een breed pakket aan leasing- en handels-financieringsproducten aan. Tot haar productenpakket behoren equipmentlease, auto- en bedrijfswagenlease, ICT-lease, consumer finance en handelsfinancieringen. De kracht van De Lage Landen in Nederland bestaat uit een snelle afwikkeling van leasecontracten en haar specialistische objectkennis in diverse branches. Het productenpakket van De Lage Landen wordt vooral via de lokale Rabobanken maar ook rechtstreeks afgezet. Over 2004 verwacht De Lage Landen een winst te boeken van E 140 miljoen bij een balanstotaal van E 15 miljard. Meer informatie is te vinden op onze website: www.delagelanden.com

Over Hyperion
Hyperion (Nasdaq:HYSL) is wereldwijd marktleider op het gebied van Business Performance Management-software. Het bedrijf heeft meer dan 9.000 klanten - waaronder 91 ondernemingen uit de FORTUNE 100-lijst - die de software van Hyperion gebruiken om de strategie om te zetten in concrete plannen, de uitvoering van deze plannen te evalueren en te helpen bij het verbeteren van financiële en operationele prestaties. Met een netwerk van meer dan 600 partners biedt Hyperion een ongeëvenaard niveau van gespecialiseerde oplossingen en diensten.

Hyperion is opgenomen in de FORTUNE 100 Best Companies to Work For 2004-lijst, telt meer dan 2.500 medewerkers in 20 landen en is daarnaast in 25 landen vertegenwoordigd door middel van verkoopkantoren. In het fiscale jaar 2004 eindigend op 30 juni 2004 heeft Hyperion, in combinatie met het onlangs overgenomen Brio Software Inc., een jaaromzet gerealiseerd van 622 miljoen dollar. De onderneming heeft zijn hoofdvestiging in Sunnyvale, California. Voor meer informatie zie www.hyperion.nl.

Verklaring van voorbehoud
Verklaringen in dit persbericht die geen betrekking hebben op feiten uit het verleden, zijn toekomstgerichte verklaringen, met inbegrip van, maar niet beperkt tot verklaringen met betrekking tot geanticipeerde productfunctionaliteit, het potentiële succes van het geanticipeerde productenaanbod en het marktpotentieel voor BPM-software (Business Performance Management). Dergelijke verklaringen betreffen geanticipeerde uitkomsten en geven geen garantie voor resultaten. Feitelijke resultaten kunnen substantieel afwijken van de in de toekomstgerichte verklaringen vermelde verwachte resultaten als gevolg van een verscheidenheid aan factoren, met inbegrip van, maar niet beperkt tot het vermogen van het bedrijf om belangrijke werknemers aan te trekken en vast te houden, de geslaagde en tijdige ontwikkeling van nieuwe producten, het effect van producten en prijsstellingen van concurrerende bedrijven, de marktvraag en technologische veranderingen. Partijen die geïnteresseerd zijn in een meer gedetailleerde bespreking van factoren die invloed kunnen hebben op de prestaties van het bedrijf en kunnen leiden tot substantiële verschillen tussen feitelijke resultaten en geanticipeerde resultaten zoals vermeld in toekomstgerichte verklaringen, dienen de documenten te raadplegen die het bedrijf heeft ingediend bij de Securities and Exchange Commission, waaronder het rapport bij Form 10-K, dat is ingediend op 13 september 2004 en het rapport bij Form 10-Q, dat is ingediend op 9 november 2004. Het bedrijf verplicht zich niet om toekomstgerichte verklaringen bij te stellen om daarin toekomstige gebeurtenissen of omstandigheden te verwerken.

"Hyperion", het Hyperion "H" logo en de productnamen van Hyperion zijn handelsmerken van Hyperion. Verwijzingen naar andere bedrijven en hun producten gebruiken handelsmerken die eigendom zijn van de desbetreffende bedrijven en zijn uitsluitend bedoeld voor referentie doeleinden.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met: Hyperion Solutions
Rob Beijleveld, Marketing Director
Tel.: 030 - 29 81 100
E-mail: rob_beijleveld@hyperion.com De Lage Landen
Anthony de Monchy, Manager General Affairs
Tel.: 040 - 233 9777
E-mail: j.a.monchy@delagelanden.com

Whizpr
Ward van Beek
Tel.: 0317-410483
E-mail: hyperion(at)whizpr.nl