NSGK
http://www.nsgk.nl

Basisscholen starten voorlichting over kinderen met handicap

Basisscholen starten voorlichting over kinderen met een handicap Blauwe Vogel brengt eerste bezoek aan Koningin Wilhelmina School in Baarn

Amsterdam 25 januari 2005 - Meer dan vierhonderd Nederlandse basisscholen gaan hun leerlingen voorlichting geven over kinderen met een handicap. Hiervoor heeft de NSGK, de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind, een speciaal voorlichtingspakket ontwikkeld, het Blauwe Vogel lespakket. De Koningin Wilhelmina School in Baarn neemt deze week het pakket als eerste in gebruik. De leerlingen ervaren door het Blauwe Vogel lespakket vooral dat hun leeftijdgenootjes met een handicap ook gewoon kinderen zijn, die graag gewoon willen meedoen.

Het Blauwe Vogel lespakket is hard nodig. Uit onderzoek door de NSGK blijkt dat vooroordelen en onwetendheid in de samenleving de belangrijkste problemen vormen voor kinderen en jongeren met een handicap. 'Dit pakket laat kinderen zien wat het betekent om te leven met een beperking', zegt Jochem van Gelder, ambassadeur van de NSGK. 'Want veel mensen weten niet wat een handicap inhoudt en hoe ze ermee om moeten gaan. Daardoor komen kinderen met een handicap vaak in een isolement, terwijl ze meestal gewoon kunnen meedoen als wij een beetje meer rekening houden met hun beperking.'

Het Blauwe Vogel pakket sluit aan bij twaalf jaarlijks terugkerende thema's op basisscholen, waaronder de verjaardag, moederdag en de Kinderboekenweek. Met leuke en ontroerende verhalen, liedjes en opdrachten die kinderen raken wordt hun blikveld vergroot. Het pakket bestaat onder andere uit een kijkkalender, een cd en een handleiding met verhalen, gedichten en doe-tips. Van www.deblauwevogel.nl kunnen leerkrachten werkbladen, opdrachten en bladmuziek downloaden. Via deze website kan het pakket ook nog steeds besteld worden.

De Blauwe Vogel is het beeldmerk van de NSGK. De vogel is afkomstig uit het sprookje l'Oiseau Bleu van Maurice Maeterlinck, waarin de kinderen Mytyl en Tyltyl op zoek gaan naar de blauwe vogel die genezing kan brengen voor hun zieke buurmeisje. Hij staat symbool voor hulp aan zieke en gehandicapte kinderen en voor de NSGK, die zich al 55 jaar inzet voor kinderen en jongeren met een handicap.