FNV

Epidemie van ergonomische klachten kost jaarlijks miljarden

Het kabinet vindt economie belangrijker dan ergonomie. De FNV vindt het daarom tijd om de noodklok te luiden over de epidemie van ziekten aan het bewegingsapparaat.
Die epidemie levert juist een enorme economische schade voor ons land op, betoogt FNV-bestuurder Ton Heerts. "Die bedraagt jaarlijks vier miljard euro."

In de WAO zitten 160 duizend werknemers met een aandoening aan arm, nek, schouders of rug (het bewegingsapparaat). "Maar in plaats van een strenger toezicht op naleving van de Arbowet, wil het kabinet deze wet strippen", constateert Heerts.

In de Sociaal-Economische Raad is een adviestraject over de evaluatie van de Arbowet van start gegaan.

Volgens de FNV-bestuurder heeft de politiek in Brussel al lang door dat een ramp dreigt. Klachten en ziekten aan het bewegingsapparaat zijn volgens de Europese Commissie het grootste arborisico in Europa. Ze vormen een bedreiging voor 40 miljoen werknemers. De kosten in de Europese lidstaten lopen op tot miljarden euro's. Europa's concurrentiepositie wordt door deze plaag eveneens bedreigd.

De voornaamste oorzaken van de aandoeningen zijn slechte ergonomische condities, zoals verkeerde stoelen, bureaus en gereedschappen. De drie grootste risicofactoren zijn tillen van zware voorwerpen, repeterende bewegingen en slechte werkhoudingen zoals staand en gehurkt/gebogen werk.

"De Europese Commissie onderkent het probleem en wil een nieuwe aangescherpte richtlijn. Het beleid van het Nederlandse kabinet staat daar haaks op. Dat wil onder invloed van het VVD-smaldeel - eerst Rutte en nu Van Hoof - de wet uitkleden", zegt Heerts.

De FNV onderschrijft het voorlopige standpunt van de Europese vakbondskoepel Etuc. Die pleit voor een nieuwe richtlijn, gericht op preventie om de plaag tegen te gaan.

In die richtlijn dient een relatie te worden gelegd tussen psychische- en fysieke factoren die kunnen leiden tot aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Een nieuwe richtlijn moet direct toepasbaar zijn binnen bedrijven.