STICHTING BOA

Kwaliteitseisen farmacie in de uitverkoop

Meer risico voor patiënt in nieuw systeem
Kwaliteitseisen farmacie in de uitverkoop.
Hoogervorst neemt voorschot op wetgeving.

Donderdag staat in de Tweede kamer opnieuw het geneesmiddelenbeleid ter discussie.
Op dit moment kunnen met instemming van de minister van VWS nieuwe toetreders (zoals Etos en DA) apotheken of uitdeelpunten starten waar geen apotheker en zelfs soms geen gediplomeerd apothekersassistent zijn of haar praktijk uitoefent. Dit leidt tot onverantwoorde gezondheidsrisico's.

Minister Hoogervorst neemt een voorschot op een voorgenomen wetswijziging en gaat in zijn flirt met drogisterij-apotheken voorbij aan de Raad van State. Deze heeft namelijk ernstige bezwaren tegen zijn voornemen om artikel 19 van de Wet op de
Geneesmiddelenvoorziening (WOG) te schrappen. Dit artikel betreft het verbod voor een apotheker om in meer dan één apotheek zijn praktijk uit te oefenen ('de minstens één apotheker per apotheek regel'). Schrappen van dit artikel maakt de weg vrij om overal (vooral in winkelketens) receptenbalies en afhaalposten voor geneesmiddelen in te richten. De minister gaat daarmee voorbij aan eigen nationale, maar ook internationale normering en wetgeving.

NEDERLANDSE APOTHEEKNORM
De Raad van State betwijfelt of de kwaliteitszorg wel voldoende gewaarborgd blijft als artikel 19 WOG wordt geschrapt en wijst op een tegenstrijdigheid in de redenering van de regering: 'Enerzijds betoogt de regering dat niet meer in iedere apotheek een apotheker aanwezig hoeft te zijn. Want er zijn tegenwoordig veel voorverpakte geneesmiddelen. Anderzijds wijst de regering erop dat de kwaliteit in de nieuwe situatie, waarin dus niet meer in iedere apotheek een apotheker hoeft te zijn, gewaarborgd moet worden door in de apotheek conform de NAN te werken'.
De NAN (Nederlandse Apotheeknorm) regelt alle kwaliteitseisen voor de nederlandse apotheek. De NAN gaat juist uit van de aanwezigheid en verantwoordelijkheid van ten minste één apotheker per apotheek: 'de apotheker is als regel in de apotheek aanwezig en is altijd bereikbaar. Bij afwezigheid langer dan twee etmalen regelt de apotheker waarneming door een andere apotheker. De waarnemer kent de medewerkers van de apotheek en het apotheekwerksysteem. De waarnemer komt dagelijks in de apotheek en is altijd bereikbaar'.

AANWEZIGHEID VAN APOTHEKER ONMISBAAR
Dagelijks is er direct overleg tussen arts en apotheker. Vaak leidt dit tot aanpassing van de medicatie. Het speelt zich vaak achter de schermen af, onzichtbaar voor de patiënt, die in de apotheek op zijn medicijnen wacht. Het is van onschatbaar
belang dat arts en apotheker met elkaar kunnen 'lezen en schrijven' (veel medisch specialisten wensen uitsluitend met de apotheker zelf te overleggen). Door hun intensieve samenwerking worden er minder fouten gemaakt en is er steeds meer sprake van rationeel en doelmatig voorschrijven. Door het afschaffen van WOG 19 kan dit overleg minder worden of zelfs wegvallen.

Door zijn continuë aanwezigheid kan de apotheker een vertrouwensband opbouwen met zowel de patiënt als andere zorgverleners. Deze zorgvoorziening kenmerkt zich door toegankelijkheid en laagdrempeligheid en is zonder extra kosten voor de patiënt beschikbaar. Het is een groot goed binnen ons zorgstelsel dat farmaceutisch advies optimaal toegankelijk blijft. Dit geldt nog sterker in een periode waarin een tekort aan huisartsen dreigt. Als WOG 19 afgeschaft zou worden, moeten patiënten het bij nieuwe toetreders doen met een niet of onvoldoende gekwalificeerde medewerker aan de apotheekbalie achterin de drogisterij.

NEDERLAND WORDT EENLING IN EUROPA
De minister geeft aan dat de apotheker de enige beroepsbeoefenaar in de zorg is die een wettelijk verbod op het uitoefenen van het beroep in meerdere praktijken kent. Echter Europese regelgeving, nationale regelgeving in ons omringende landen en aanbevelingen van de Europese Raad en de WHO spreken afschaffing van WOG 19 tegen. Nederland gaat straks volledig uit de pas lopen met alle andere Europese landen. Overal, zelfs in Groot-Brittannië, koploper in marktwerking, is de aanwezigheid van een apotheker in de apotheek verplicht. Zowel de Raad van Europa als het Europees parlement hebben zich al meerdere malen hard gemaakt voor de verplichte aanwezigheid van een apotheker in zijn apotheek, gezien de gewenste begeleiding op het gebied van geneesmiddelgebruik.

VASTE KAMERCOMMISSIE
Op 27 januari staat de brief van de Minister van VWS over het Geneesmiddelenbeleid geagendeerd voor het overleg met de Vaste Kamercommissie. Wij doen een beroep op de Kamercommissie om bezwaar te maken tegen de voorgenomen afschaffing van WOG 19. Het kan niet anders dan dat deze afschaffing afbreuk doet aan de kwaliteit van de farmaceutische zorg. De kans op ernstige medicatie-fouten neemt simpelweg toe. Het behoeft geen nader betoog dat fouten in de gezondheidszorg veelal verstrekkende gevolgen hebben. Allereerst voor de gezondheid van de patiënt, daarenboven zullen fouten in de medicijnverstrekking leiden tot meer ziekenhuisopnames en mogelijk meer doden.

Stichting Belangenbehartiging Openbare Apothekers (BOA) Stichting BOA behartigt de belangen van de zelfstandig gevestigde apotheker. De stichting zet zich in voor hoogstaande farmaceutische zorg en een gezonde bedrijfsvoering in de apotheek, nu en in de toekomst. Stichting BOA voorziet in deze brede belangenbehartiging wegens de steeds verdergaande ketenvorming in de branche en een toenemend aantal nieuwe toetreders. Stichting BOA telt op dit moment 250 aangesloten apothekers.


---