Gemeente Weert

25 januari 2005

Uniek voor Nederland

WEERTER TOEZICHTHOUDERS HORECA KRIJGEN OPSPORINGSBEVOEGDHEID

De toezichthouders van een particulier bedrijf die door het gemeentebestuur van Weert zijn ingehuurd voor het voorkomen en tegengaan van overlast op uitgaansavonden, krijgen de status van Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA). Daarmee krijgen ze de bevoegdheid om te verbaliseren. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksaangelegenheden heeft de daarvoor benodigde ontheffing verleend. Daarmee heeft Weert een landelijke primeur.

Een van de doelstellingen van het Weerter horecabeleidsplan is het tegengaan van de overlast op uitgaansavonden. Om deze doelstelling te kunnen bereiken werd in 2003 besloten om, naast de inzet van de politie, aanvullend toezichthouders in te zetten op de vrijdag- en zaterdagavond en -nacht.

Een particulier beveiligingsbedrijf leverde de functionarissen, die vervolgens als toezichthouder werden aangesteld door de gemeente Weert. Als toezichthouder hadden ze echter niet de status van Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) waardoor ze niet beschikten over de bevoegdheid te verbaliseren.

De wetgever biedt echter de mogelijkheid om gemeentelijke toezichthouders (in dienst van een particulier bedrijf) in bijzondere gevallen ontheffing te verlenen voor het verkrijgen van de BOA-status. Na een langslepende procedure, waarbij het ministerie van BZK aanvankelijk de gevraagde ontheffing weigerde, is nu, na een bezwaarschrift van de gemeente Weert, de gevraagde ontheffing alsnog verleend. Deze ontheffing stelt het ministerie van Justitie als voorwaarde voor het afgeven van een zogeheten akte van opsporingsbevoegdheid.

Naar verwachting zullen de toezichthouders nu binnen zeer korte tijd hun akte van opsporingsbevoegdheid ontvangen. Daarmee kunnen ze naast het houden van toezicht overgaan tot het verbaliseren van diverse vormen van uitgaansoverlast.

2005.009 JN


---- --