Ingezonden persbericht


Staatssecretaris EZ, Karien van Gennip, op werkbezoek bij Playlogic

Nederlandse gamesindustrie vraagt aandacht politiek

Breda, 25 januari 2005 - Vandaag heeft Karien van Gennip een werkbezoek gebracht aan de ontwikkelstudio van gamesuitgever Playlogic International. Playlogic wil graag namens de gamesindustrie het economisch belang van deze snelgroeiende industrie onder de aandacht brengen bij de overheid. Nederland maakt nog een te klein deel uit van deze groeimarkt, terwijl zij wel over alle mogelijkheden beschikt. Nederland dient echter nu actie te ondernemen, voor de inhaalslag niet meer te maken is.

Karien van Gennip, initiatiefneemster van het platform Techno Partner, juicht industriën en ondernemingen waar techniek de basis vormt toe. Met dit platform wil zij graag technische kennis combineren met ondernemerschap en creatieviteit; daar is de gamesindustrie een voorbeeld van.

Het maken van een game duurt ten minste twee à drie jaar, met een team van circa dertig specialisten en is technisch een zeer complex proces. Daardoor is deze markt zeer kapitaalintensief. Opstartkosten zijn dan ook vaak te hoog voor starters. Bovendien lijdt de industrie aan een 'kinderimago', terwijl de gemiddelde leeftijd 29 is en de wereldwijde omzet al naar schatting $ 30 miljard bedraagt.

Doordat de omzet al zo groot is - en zelfs wordt verwacht dat dit $ 100 miljard in 2010 zal zijn - en de afzetmarkt wereldwijd is, zijn juist grote winsten mogelijk.

Op dit moment maken landen als de Verenigde Staten, Japan, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk de dienst uit op het gebied van ontwikkeling en het uitgeven van games. Gamesbedrijven in Frankrijk en Engeland worden al gesteund door hun overheid. Een exemplaar van het Engelse stappenplan dat aan Karien van Gennip is overhandigd is, is te vinden op http://www.dti.gov.uk/industry_files/pdf/computergames_main.pdf

Playlogic wil graag namens de gamesindustrie met mevrouw Van Gennip en de andere aanwezigen, de heer Nieuwenkamp (directeur Ondernemerschap, EZ) en wethouder EZ van Breda, de heer Adank bekijken welke stappen genomen kunnen worden waardoor Nederland een belangrijk onderdeel uit kan gaan maken van deze groeimarkt en dan in het bijzonder op het gebied van ontwikkeling, uitgifte en distributie van games.

Karien van Gennip: "De Gamesindustrie is een veelbelovende markt waar volop kansen liggen. De overheid speelt daar ook op in. Op mijn ministerie is er een aanspreekpunt voor de Creatieve Industrie bij de directie Industrie en Diensten waar bedrijven en branches terecht kunnen én om hun knelpunten te melden én voor advies. Knelpunten zijn er om op te lossen helemaal als we daar als overheid een rol in spelen. Zo moeten we bijvoorbeeld de aansluiting tussen onderwijs en de creatieve industrie verbeteren. Dat ga ik oppakken met mijn collega van OCW. Ook merk ik dat studenten zich nog niet bewust zijn dat er beroepsmogelijkheden zijn in deze bedrijfstak. Dus ik roep dan ook studenten op om uit te kijken naar een baan in de creatieve industrie."

Rogier Smit, Playlogic International: "Wij zijn zeer verheugd met de komst van mevrouw Van Gennip, de heer Nieuwenkamp en de heer Adank. Als land kunnen wij met onze kennis en ervaring op het gebied van projectmanagement, marketing, ondernemerschap, IT en kunst veel meer uit deze industrie halen. Om als nieuwkomer in deze industrie de inhaalslag te maken is mede de steun van de overheid echter nodig, anders missen wij als land misschien de boot." Bij steun kan niet alleen worden gedacht aan mogelijke financiële hulp, zoals subsidies en gunstige leningen, maar ook aan het verbeter van het imago, het inrichten van een netwerk om starters te helpen. Bovendien wordt Europa gekenmerkt door versnippering, door cultuur- en taalverschillen, maar ook op hetgebied vanregelgeving, BTW en dergelijke. Wellicht dat Nederland, nu zij voorzitter is van de EU, daar barrières kan wegnemen.

Over Playlogic

Playlogic, opgericht in 2002, na bijna een jaar voorbereiding, is de grootste Nederlandse uitgever van games voor consoles, PC, handhelds en mobiele telefoons. Zij geeft games uit - wereldwijd - die ontwikkeld zijn door haar eigen ontwikkelstudio Playlogic Game Factory, gevestigd in Breda, en door een groot aantal studio's in Europa en de Verenigde Staten. Momenteel werken er voor Playlogic, haar dochtermaatschappijen en studio's waarmee Playlogic samenwerkt in totaal circa 180 medewerkers.

Playlogic International is gevestigd in Amsterdam en is verantwoordelijk voor verkoop, distributie, licenties, communicatie, marketing en de controle op inhoud en kwaliteit van de games.

In totaal staan er circa twintig projecten voor diverse platforms op de releaselijst. Playlogic is altijd op zoek naar nieuwe games van hoge kwaliteit. In de loop van het jaar zullen dan ook nieuwe titels worden toegevoegd aan de huidige lijst.

VOOR MEER INFORMATIE

Playlogic International NV

Esther Berger, Communication & PR Manager

T: +31 20 676 03 04

M: +31 6 51 874 971

E: eberger@playlogicint.com

Meer informatie over Playlogic, de games die Playlogic uitgeeft en ontwikkelt, persinformatie en beeldmateriaal is te vinden op de perssectie van www.playlogicgames.com.