Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 024-3292378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

Datum Nummer persbericht
25 januari 2005 p005

Brandweer wil loze brandmeldingen terugdringen

De Brandweer Nijmegen wil het aantal valse brandmeldingen ten opzichte van 2003 met 25% verlagen. Dat jaar rukte de brandweer 584 keer voor niets uit. De brandweer vindt dit gelet op de hoge maatschappelijke kosten onaanvaardbaar en stuurt deze week een checklist naar alle op het Openbaar Meldsysteem (OMS) aangesloten abonnees. Hiermee kunnen de abonnees mogelijke oorzaken van loos alarm in hun automatisch brandmeldsysteem opsporen en wegnemen.

Loze brandmeldingen zijn een serieus probleem voor de aangesloten instelling of bedrijf en de brandweerorganisatie. Zo onderbreken meldingen het bedrijfsproces bij de abonnee, belemmeren de brandweervoertuigen onnodig het verkeer vormen ze een bepaald verkeersveiligheidsrisico. Daarnaast treden er onnodige kosten op door inzet van brandweerpersoneel en -materieel.

De brandweer doet een beroep op alle abonnees van het OMS om de toegezonden checklist daadwerkelijk in te vullen en terug te sturen. Op die wijze kan de brandweer meer inzicht krijgen in de al dan niet technische oorzaken van loze brandmeldingen. De brandweer zal op haar beurt de 'loos-alarmgevoelige' instellingen en bedrijven intensiever begeleiden.

Uit landelijk onderzoek blijkt dat, naast technische oorzaken, zoals onvoldoende onderhoud aan de meldapparatuur, ook menselijk gedrag tot vals alarm kan leiden. Denk hierbij aan roken onder een brandmelder en het verrichten van werkzaamheden in een pand zonder de meldinstallatie (deels) uit te schakelen.

Volgens de cijfers van het CBS moesten in 2003 alle Nederlandse brandweerkorpsen tezamen 105.305 keer uitrukken voor brandalarm. 51.352 keer was het vals alarm. In 80% van de gevallen ging het om organisaties die op een OMS zijn aangesloten.


Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Geert Geujen, doorkiesnummer
024-3292273