INSPECTIE VAN HET ONDERWIJS

Inspirerende schoolvoorbeelden: Schoolleiders on line

Utrecht, 25 januari 2005. Waar sturen schoolleiders op? Wat betekent schoolleiderschap voor schoolontwikkeling? Vragen innovaties specifieke competenties van schoolleiders? Onder de titel 'Schoolleiders on line' publiceert de Inspectie van het Onderwijs zes portretten van schoolleiders. Zij laten zien welke rol ze spelen bij de ontwikkeling van informatie- en communicatietechnologie (ict) op hun school en welke competenties hiervoor belangrijk zijn. De portretten staan in een boekje en op www.schoolvoorbeelden.nl. Schoolleiders kunnen de voorbeelden gebruiken als inspiratie en de instrumenten van de website zelf toepassen.

In het boekje 'Schoolleiders on line' staan portretten van zes schoolleiders, van zowel basisscholen als scholen voor voortgezet onderwijs. De voorbeelden geven inzicht in de ontwikkeling van ict in het onderwijs. De rol en invloed van de schoolleiders op de ontwikkelingen van de school en de hiervoor belangrijke competenties komen daarbij naar voren. Op de website wordt de tekst geïllustreerd met videofragmenten van de schoolleiders. Daarnaast kunnen schoolleiders daar de gebruikte instrumenten voor zelfevaluatie en testen downloaden.

Uit de portretten komt naar voren dat leiding geven aan ict-ontwikkelingen in scholen een extra beroep doet op leidinggevende capaciteiten. De geportretteerde schoolleiders zijn niet tevreden als ict alleen wordt toegepast om bestaande middelen en werkwijzen te vervangen en te verbeteren. Zij willen bijvoorbeeld implementatie van werkvormen waarbij de leerlingen zelfstandiger kunnen werken en zelf meer invloed hebben op inhoud en vorm van het onderwijs.

De Inspectie van het Onderwijs wil schoolvoorbeelden van vernieuwingen in het onderwijs zichtbaar maken. Op www.schoolvoorbeelden.nl zijn ook andere inspirerende voorbeelden uit de onderwijspraktijk te vinden, bijvoorbeeld over techniek in het basisonderwijs en over zij-instromers. De komende jaren wil de inspectie het aanbod van schoolvoorbeelden via deze website uitbreiden.

De Inspectie van het Onderwijs beoordeelt de kwaliteit van het onderwijs in onderwijsinstellingen en rapporteert publiekelijk over de kwaliteit van individuele instellingen en van het bestel, in het belang van leerlingen en ouders, onderwijsinstellingen en samenleving. Zo stimuleert de inspectie dat onderwijsinstellingen hun kwaliteit op niveau houden en continu versterken, geeft zij bestuurders en beleidsmakers handvatten voor beleid en verschaft ze haar belanghebbenden betrouwbare informatie over onderwijs.