Casema

25-01-2005
Casema start laatste fase modernisering kabelnetwerk Capelle a/d IJssel
Vernieuwing kabels kan leiden tot korte signaalonderbrekingen tussen acht uur âs-ochtends en vier uur âs-middags.

Vorig jaar is Casema gestart met de modernisering van het kabelnetwerk van Capelle a/d IJssel. Inmiddels is een groot gedeelte van het bestaande netwerk vervangen door glasvezel en is de ontvangst- en versterkerapparatuur vernieuwd. De laatste fase van de werkzaamheden bestaat uit het vervangen van kabels die beschadigd zijn door bodemverzakkingen of aantasting door het grondwater. Deze werkzaamheden duren tot eind februari en kunnen tijdens werkdagen overdag tot 16.00 uur leiden tot signaalonderbrekingen. Het opsporen en vervangen van aangetaste kabels is een intensief en lastig karwei. Casema moet eerst alle kabels doormeten. Ook al heeft de abonnee perfect beeld en geluid dan nog kan een kabel âslechtâ zijn. Als tijdens het meten blijkt dat een bepaald stuk kabel afwijkt van de norm dan wordt een dergelijk stuk kabel opgegraven en vernieuwd. Tijdens het vernieuwen van deze stukken hebben de kabelabonnees die âachterâ dat stuk kabel zitten gedurende enige tijd geen televisie en radio. Dat kan maximaal tien minuten duren maar wel meerdere keren per dag voor komen.

Het vernieuwen van de kabels gebeurt per wijk. Er wordt gestart in de wijken Middelwatering en Schenkel. Medio februari volgen Schollevaar en Oostgaarden en eind februari Capelle West, 's Gravenland, 's Gravenland, Rivium en Fascinatio.

Casema rondt de werkzaamheden eind februari af. Vanaf dat moment is het netwerk behalve voor analoge en digitale televisie en radio ook geschikt voor telefonie via de kabel en internet met snelheden tot 10 Mb.