Gemeente Westerveld

13-1-2005
Samenwerking sociale zaken Westerveld en Steenwijkerland

De colleges van B en W van de gemeenten Westerveld en Steenwijkerland hebben besloten een samenwerkingsverband aan te gaan. Beide colleges staan achter de realisatie van een Intergemeentelijke Sociale Dienst. De gemeenteraden van beide gemeenten buigen zich binnenkort over dit voornemen.

Al in oktober 2003 spraken Westerveld en Steenwijkerland de intentie uit om een samenwerking op het terrein van sociale zaken te onderzoeken. Hiertoe is een stuurgroep opgericht die vervolgens het onderzoeksbureau Deloitte & Touche de opdracht gaf de mogelijke samenwerking te onderzoeken.

Uit het onderzoeksrapport blijkt dat de vorming van een Intergemeentelijke Sociale Dienst een groot aantal voorbeelden oplevert, te weten:

* verbetering van de kwaliteit en voordelen voor de cliënten;
* mogelijke verdere professionalisering;

* meer zekerheid in de toekomst door schaalvergroting;
* meer mogelijkheden voor personeel;

* op termijn financiële voordelen door efficiencyslag en indicatieve verhoging inkomensdeel.

Om daadwerkelijk tot een Intergemeentelijke Sociale Dienst te komen moet er een vervolgtraject op basis van het onderzoeksrapport worden ingezet. Uit dit traject moet blijken hoe de samenwerking er op papier en fysiek uit gaat zien. Daarnaast moeten de personele en financiële gevolgen nader in kaart worden gebracht. Voor dit traject is een bedrag van ⬠230.000,- nodig. Het Rijk stelt hiervoor een subsidie van ⬠100.000,- beschikbaar. De overige â¬130.000,- worden volgens de verdeelsleutel 75% (Steenwijkerland) en 25% (Westerveld) bekostigd.