Politie Midden- en West Brabant

Sitemap: home - Persberichten

Pay-day: wanbetalers melden zich spontaan bij politie

TILBURG, 25 januari 2005

In de afgelopen drie weken meldden zon 25 wanbetalers zich spontaan bij de politie om hun openstaande boetes alsnog te betalen. Dit naar aanleiding van publiciteit rondom de regionale actie pay-day die de politie Midden en West Brabant in 2005 gaat organiseren. In de politieregio Midden en West Brabant staan nog zon 20.000 dagen cel open en een paar honderd duizend euro aan boetes. Op de actiedag zullen zon honderd agenten ingezet worden in deze alsnog te innen. Het is voor het eerst dat het korps een dergelijke dag organiseert.

Preventieve werking

Het doel van de actiedag is dat mensen alsnog hun boetes betalen of hun opgelegde straf uitzitten. Bovendien gaat van deze actie een preventieve werking uit. Met de actie wil de politie een signaal afgeven dat het niet acceptabel is boetes niet te betalen. De politie hoopt bovenal dat mensen nu al hun boetes gaan betalen. Daarmee voorkomen zij op een onverwacht moment geconfronteerd te worden met het incassoverzoek van de politie.

Dagelijks werk

Voor agenten wordt het vorderen van openstaande boetes en celstraffen in het dagelijkse werk meegenomen. Tijdens bijvoorbeeld politiecontroles zien agenten in politiesystemen of mensen nog boetes of celstraffen open hebben staan. Het politiekorps Midden en West Brabant wil het signaal afgeven dat dit gedrag onaanvaardbaar is en organiseert daarom deze dag op grote schaal. Bovendien is het streven de stapel boetes en celstraffen zo veel mogelijk terug te dringen.

Uiterst middel

Als mensen een bekeuring krijgen, ontvangen ze een acceptgiro van het Centraal Justitieel Incassobureau met het verzoek te betalen. Wanneer mensen niet betalen, wordt als uiterste middel de politie ingezet. Hetzelfde geldt voor openstaande vonnissen. Verdachten zijn niet altijd aanwezig in de rechtbank wanneer de uitspraak gedaan wordt. Na afloop krijgt de verdachte dan het verzoek zich te melden bij Justitie. Doet hij/zij dit niet dan moet de politie de verdachte aanhouden en insluiten. Dit lukt niet altijd op korte termijn en daarom blijven vonnissen en geldboetes open staan. Het politiekorps Midden en West Brabant krijgt jaarlijks zon 5000 verzoeken van het Centraal Justitieel Incassobureau om de problematiek aan te pakken.

Regionale acties

De actie Pay-day maakt onderdeel uit van een serie regelmatig terugkerende controles. Tijdens die controles bundelt het politiekorps Midden- en West Brabant haar krachten om meerdere probleemvelden in de samenleving aan te pakken. Daarbij kijkt de politie vooral naar delicten waar de burgers echt last van ondervinden. Juist die zaken waarover de inwoners van Midden en West Brabant regelmatig bij de politie klagen, worden aangepakt. Zo controleerde de politie de afgelopen maanden repressief rondom vuurwerk, verkeersveiligheid bij lagere scholen en scholen voor het voortgezet onderwijs. Ook werden zaken als niet-handsfree bellen, (brom-) fietsverlichting en alcohol in het verkeer aangepakt.

Auteur: Inge van den Heuvel