Gemeente Kerkrade
---

25.01.05: Integrale jeugdgezondheidszorg in Atrium Kerkrade

In het Atrium Medisch Centrum in Kerkrade is sinds kort een dependance ingericht voor de jeugdgezondheidszorg in Kerkrade. Voor zover bekend is het uniek dat geïntegreerde jeugdgezondheidszorg gevestigd is in een ziekenhuis. Wethouder André Brauers van Maatschappelijk Zorg noemt de gebeurtenis een mijlpaal en het vruchtbare resultaat van de samenwerking tussen de gemeente Kerkrade, de Thuiszorg, de GGD Oostelijk Zuid-Limburg en het Transmuraal Medisch Centrum in Kerkrade.

Jeugdgezondheidszorg
Per 1 januari 2003 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de integrale jeugdgezondheidszorg van 0 tot 19-jarigen. Momenteel wordt de jeugdgezondheidszorg voor 0 tot 4-jarigen (onder andere het consultatiebureau) uitgevoerd door de Zorggroep Thuis Oostelijk Zuid-Limburg en de Groene Kruis Zorg. De GGD Oostelijk Zuid-Limburg verzorgt het aanbod (onder andere de schoolarts) voor 4-19-jarigen.

Voordelen
De geclusterde vestiging van deze tak van gezondheidszorg in het ziekenhuis heeft veel voordelen, zoals de korte communicatielijnen, de ontwikkelmogelijkheden voor project en zorg tussen consultatiebureaus, de jeugdzorg voor 4 tot 19-jarigen en de kindergeneeskunde.

Regionale samenwerking
Om de jeugdgezondheidszorg in de regio nog beter af te stemmen zijn de al eerder genoemde regionale organisaties druk doende de activiteiten van de instellingen, onder regie van de gemeenten, zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen. Hiertoe is de stuurgroep Integrale JGZ opgericht. André Brauers is voorzitter van deze stuurgroep.