Gemeente Bussum

Wat de raad besloot

Wat de raad besloot op 13 januari 2005

Bestuurskracht
Er komen grote en complexe vraagstukken af op de gemeenten, zowel bestuurlijk als ambtelijk. De vraag die daarbij gesteld kan worden is: beschikken de gemeenten in de Gooi en Vechtstreek over voldoende bestuurskracht om de lokale en regionale opgaven adequaat op te pakken. Naar die bestuurskracht wordt onderzoek gedaan in samenwerking met de gemeenten Hilversum, Huizen, Weesp, Muiden en Naarden. Door Gedeputeerde Staten is toegezegd om 50% van de kosten voor rekening van de provincie te nemen. De raad heeft besloten de resterende kosten van 12.690,- ten laste te brengen van de post onvoorzien 2005.

Inspraakverordening
De raad heeft besloten de inspraakverordening te wijzigen. De inspraakprocedure was eerst lokaal geregeld. Per 1 januari 2005 regelt een wet de inspraak. Deze wettelijke inspraakprocedure heeft onder meer betrekking op ruimtelijke plannen (bestemmingsplannen) en andere algemene beleidsplannen op het gebied van stedelijke vernieuwing, terwijl de wettelijke procedure niet geldt voor concrete bouwplannen en infrastructurele werken. Voor die plannen geldt ons lokale PlaBussum. Deze nieuwe inspraakverordening zal voor de inwoners van Bussum géén noemenswaardige verandering betekenen.

Rechtmatigheidscontrole
In het kader van de dualisering en met name door de invoering van het Besluit accountantscontrole provincies en gemeenten (BAPG), zijn de regels met betrekking tot controle van de jaarrekening aangescherpt. Met ingang van de jaarrekening 2004 zal de controle van de accountant ook een rechtmatigheidsoordeel bevatten. Voor deze controle dient de gemeenteraad, als opdrachtgever van de accountant, de kaders te stellen. In de raadvergadering van 13 januari jl. heeft de raad deze kaders vastgesteld. In het verlengde hiervan heeft de raad besloten tot het wijzigen van de definitie van rechtmatigheid in de financiële verordening en tot het vaststellen van een controleprotocol.

Wijziging Bouwverordening en Brandveiligheidsverordening De gemeentelijke Bouwverordening dient periodiek aangepast te worden aan gewijzigde landelijke regelgeving en actuele jurisprudentie. Deze wijzigingen hebben betrekking op het bodemonderzoek, de Wet dualisering gemeentebestuur, de Algemene wet bestuursrecht, de Wet BIBOB, de sloopvergunning in relatie tot de Huisvestingsverordening en het herstel van kleine onvolkomenheden in zijn algemeenheid. De gemeenteraad heeft deze wijziging aangenomen.

Gemeentelijk Rioleringsplan De gemeenteraad heeft het gemeentelijk rioleringsplan 2004-2008 vastgesteld. Daarbij wordt er vanuit gegaan van een reële stijging in het rioolrecht met 3,2% per jaar vanaf 2007, zodat in 2014 een kostendekkend tarief wordt bereikt van 229,16 per heffingseenheid.

Leden rekenkamercommissie In de vergadering van de gemeenteraad van 9 december 2004 is de verordening op de rekenkamercommissie vastgesteld. In de afgelopen raadsvergadering zijn vijf leden benoemd: de heer Zegering Hadders (VVD), de heer Smit (CDA), de heer Braamhaar (GroenLinks), de heer van der Klaauw (PvdA) en de heer Cnossen (D66). Tot plaatsvervangend leden zijn benoemd: de heer Bezoen (VVD), de heer Plokhooij (CDA), mevrouw Molijn-Sickens de Wal (PvdA) en mevrouw Sluiter (D66). Het plaatsvervangend lid van GroenLinks wordt op een later tijdstip benoemd. Om de rekenkamercommissie zo spoedig mogelijk te laten functioneren is één van de eerste werkzaamheden het opstellen en vaststellen van de profielschetsen voor het aantrekken van een extern voorzitter en een extern lid.

Bijdrage ramp Azië
De gemeente Bussum stelt 31.000,- beschikbaar voor de slachtoffers van de natuurramp in Zuidoost Azië. Op 25 januari a.s. wordt, tijdens de vergadering van commissie Bestuur, besloten naar welke organisatie het geld wordt overgemaakt. Het college van B&W zal een aantal alternatieven voorstellen.