Ernst & Young

Goede resultaten voor Ernst & Young Nederland

ROTTERDAM, 25 JANUARI 2005 - Ernst & Young (accountants, belastingadviseurs en transaction advisory specialisten) heeft in Nederland over het boekjaar dat sloot op 30 juni 2004 de nettowinst zien stijgen terwijl de omzet licht daalde. De organisatie wist de financiële resultaten op peil te houden ondanks aanhoudend moeilijke marktomstandigheden.

Omzet
De omzet van Ernst & Young daalde met 0,9 procent licht, van 593,8 miljoen euro over 2002/2003 tot 588,7 miljoen euro over 2003/2004. De belangrijkste oorzaak voor deze afname is de nauwelijks groeiende economie, waardoor er bij sommige onderdelen van de organisatie minder vraag was naar de diensten van Ernst & Young.

Nettoresultaat
Het nettoresultaat over boekjaar 2003/2004 bedroeg 138,7 miljoen euro, tegenover een resultaat van 141,3 miljoen euro over 2002/2003. Het nettoresultaat over 2002/2003 is echter inclusief de boekwinst van de verkoop van Ernst & Young Executive Temporary Management BV van 23,6 miljoen euro. Wanneer deze eenmalige bate buiten beschouwing wordt gelaten, is het nettoresultaat over 2003/2004 ten opzichte van het jaar daarvoor met 21,0 miljoen euro gestegen. Een van de belangrijkste oorzaken voor de groei van het nettoresultaat is een drie jaar eerder ingezet kostenbeheersingsprogramma. Als onderdeel van dit programma zijn de bedrijfskosten aanzienlijk omlaag gebracht. Daarnaast is het natuurlijke verloop minder snel aangevuld om het medewerkersbestand in balans te houden met het werkvolume. Mede hierdoor steeg de omzet per medewerker naar 136.000 euro tegenover 128.000 euro een verslagjaar eerder. Gedurende het boekjaar is veel geïnvesteerd in de kwaliteit van de dienstverlening, onder andere in opleidingen van medewerkers.

Accountantsmaatschap
De accountantsmaatschap van Ernst & Young zag de omzet stijgen met ruim anderhalf miljoen euro tot 341,0 miljoen euro. Vooral bij grote, vaak beursgenoteerde en internationaal opererende ondernemingen is sprake van een groeiende vraag naar audit- en adviesdiensten. Nieuwe codes en regels voor goed bestuur, transparante en uniforme verantwoording en ondernemingsbrede risicobeheersing vragen om verandering bij ondernemingen in besturen, beheersen en verantwoorden.

Belastingadviseurs
De belastingadviseurs van Ernst & Young realiseerden ten opzichte van het vorige boekjaar een nagenoeg gelijkblijvende omzet van 194,5 miljoen euro. Groei van de omzet bij internationaal opererende ondernemingen werd ongedaan gemaakt door een teruggang van de omzet in de nationale praktijk. Deze teruggang wordt vooral veroorzaakt door het tegenvallende economische klimaat.

Transaction advisory specialisten
De transaction advisory specialisten zagen de omzet licht dalen, van 26,0 miljoen tot 24,5 miljoen euro. Deze daling komt voort uit een terughoudende lokale transactiemarkt. Daartegenover stond echter een stijging in de transaction support activiteiten voor internationale partijen op de Nederlandse markt. Maatregelen
"In financiële zin gaat het niet slecht. Toch zijn we nog niet tevreden", zegt Herman Hulst, voorzitter van de Raad van Bestuur van Ernst & Young. "Dat geldt vooral voor het verlies aan declarabele uren in het nationale segment van de grote, middelgrote en kleinere organisaties. Wij hebben op dit gebied de nodige maatregelen genomen, maar het keren van het tij kost tijd."

Vooruitzichten
Volgens de bestuursvoorzitter zijn de vooruitzichten voor het lopende boekjaar gematigd positief. "We zitten op koers om onze financiële doelstellingen te halen maar dan gaan we niet uit van veel groei. Economisch gezien hebben we nog steeds niet de wind in de zeilen. Wij merken dat vooral in de nationale markt. In het segment van de beursgenoteerde en multinationaal opererende ondernemingen is veel vraag naar onze diensten. Vooral voor dit segment maken wij ons zorgen over de krapte op de arbeidsmarkt voor accountants. Door de toegenomen vraag en de geringe instroom dreigt een tekort aan zowel jong talent als ervaren professionals. Naast onze inspanningen op de Nederlandse arbeidsmarkt ligt een van de oplossingen in het naar Nederland halen van buitenlandse deskundigen", aldus Hulst. "Dat is een logische ontwikkeling. Veel cliënten hebben te maken met grensoverschrijdende bedrijfsactiviteiten en dus met vaak complexe vraagstukken. Dat was in het verleden al reden om onze mensen n aar het buitenland te sturen. Nu werkt de arbeidsmobiliteit twee kanten op en trekken wij ook professionals aan vanuit het buitenland. Onderdeel uitmaken van de wereldwijde Ernst & Young-organisatie maakt die mobiliteit heel goed mogelijk."

Europese Unie
Voor de verdere toekomst verwacht Herman Hulst veel van de Europese Unie. "Met de toetreding van tien nieuwe landen is een markt gecreëerd die ook voor organisaties als Ernst & Young op de langere termijn voldoende groeikansen biedt. De voorbereidingen voor de vorming van een Centraal Europese Ernst & Young-organisatie zijn in volle gang. Ernst & Young Nederland heeft eerder de keuze gemaakt hierin actief te participeren."

Over Ernst & Young
Ernst & Young is de zakelijke aanduiding voor de samenwerkende maatschappen Ernst & Young Accountants en Ernst & Young Belastingadviseurs. Daarnaast maakt ook Ernst & Young Transaction Advisory Services BV deel uit van de organisatie. Juridische dienstverlening wordt verzorgd door de maatschap Holland Van Gijzen Advocaten en Notarissen, die een strategische alliantie heeft met Ernst & Young Belastingadviseurs. Omdat Holland van Gijzen Advocaten en Notarissen geen onderdeel uitmaakt van Ernst & Young zijn de resultaten van Holland Van Gijzen niet geconsolideerd in de resultaten van Ernst & Young. Achter in het jaarverslag zijn in een afzonderlijke bijlage voor de volledigheid de samengevoegde cijfers over 2003/2004 opgenomen van Ernst & Young en Holland Van Gijzen.

Meer informatie
Het jaarverslag is online beschikbaar als pdf-bestand. Voor het aanvragen van een gedrukt exemplaar van het jaarverslag kunt u gebruik maken van ons online aanvraagformulier. Een Engelstalig verslag is over enkele weken beschikbaar. Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Toby Ellson, woordvoerder Ernst & Young, telefoon 010 406 53 64 of mobiel 06 29 08 47 62.