BERNARD VAN LEER FOUNDATION

Verkiezing vakblad FM:

'BERNARD VAN LEER BELANGRIJKSTE NEDERLANDSE FILANTROOP OOIT'

Den Haag, 25 januari 2005 - Bernard van Leer is door FM, het vakblad over goede doelen en maatschappelijke organisaties & filantropie, uitgeroepen tot de grootste filantroop uit de Nederlandse geschiedenis. De redactie van FM heeft zich uitgebreid gebogen over de vraag wie de belangrijkste particuliere geldgever in Nederland is. Daarbij is niet alleen gekeken naar de huidige weldoeners, maar ook naar die uit het verleden. Prominente posities werden daarbij naast Bernard van Leer, ingenomen door personen als Joop van den Ende, de Haarlemse lakenkoopman Pieter Teyler van der Hulst, Adriaan Stoop, stichter van de Dordtse Petroleum Maatschappij en Vrijvrouwe Maria Duyst van Voorhout.

Eeuwigheidswaarde
Criteria voor de bepaling van de keuze waren dat het moest gaan om personen die iets substantieels aan de gemeenschap hebben nagelaten. Daarnaast was belangrijk dat zij daarmee onderscheidend zijn in de tijd of het tijdsbeeld, met eeuwigheidswaarde en ten grensoverschrijdend voorbeeld strekken. Openheid en transparantie waren ook een vereiste.
De uiteindelijke winnaar Bernard van Leer is de grondlegger van het Van Leer Verpakkingsconcern. Hij liet zijn gehele vermogen ten gunste komen aan de Bernard van Leer Foundation. Deze organisatie werd ruim 50 jaar geleden opgezet en heeft zich in de loop der jaren, mede onder leiding van Bernard's zoon Oscar van Leer, ontwikkeld tot een van de belangrijkste autoriteiten op het gebied van opvoeding van en zorg voor het jonge kind in de wereld. Zij heeft zich tot doel gesteld kinderen van

0-8 jaar in achterstandssituaties betere kansen in het leven te geven. Dit gebeurt door steun aan initiatieven in de hele wereld die de optimale ontwikkeling van jonge kinderen stimuleren. Twee jaar geleden nog zag een biografie over Bernard van Leer het licht met als titel 'De Vatenman'.

/ / / /