Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2513 AA `s-GRAVENHAGE

Uw brief Ons kenmerk Doorkiesnummer AI/CB/2004/77508 (070) 3044516

Onderwerp Datum Contactpersoon Jaarplan Arbeidsinspectie 25 januari 2005

Hierbij doe ik u, mede namens de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het jaarplan 2005 van de Arbeidsinspectie (AI) toekomen. De AI beschrijft hierin haar werkprogramma voor het komende jaar.

De AI zal zich in 2005 wederom op de kerntaak handhaving concentreren. Daarbij zullen de handhavingactiviteiten erop gericht zijn de naleving van wet- en regelgeving zo veel mogelijk te bevorderen met zo min mogelijk last voor burgers en bedrijven. In het jaarplan is daartoe per taakveld een handhavingprogramma opgesteld. Deze handhavingprogramma's bevatten geplande actieve en reactieve inspecties. Reactieve inspecties zoals het onderzoeken van klachten van werknemers over arbeidsomstandigheden en het onderzoeken van arbeidsongevallen hebben uit de aard der zaak voorrang boven actieve projectmatige inspecties.

Het projectmatige inspectieprogramma is tot stand gekomen op basis van een gedegen risicoanalyse. Gelet op de gelimiteerde capaciteit en het brede werkterrein wordt voorrang gegeven aan de sectoren met hoge risico's en lage naleving.
Naast de inspecties zal in 2005 de communicatie over projecten en resultaten in toenemende mate worden ingezet als handhavinginstrument om bewustwording over de risico's te vergroten en potentiële overtreders af te schrikken. Even belangrijk is de samenwerking met partners in het handhavingveld. Naast professionalisering is een belangrijk doel van de samenwerking om dubbel werk en onnodige belasting voor de burger en bedrijf te voorkomen.

Bij de aanvaarding van de amendementen Verburg 42 en 46 bij de SZW-begroting van 2003 zijn extra middelen beschikbaar gesteld voor versterking van de handhaving van arbeidsomstandigheden en arbeidsmarktfraude. De AI heeft haar aandeel in deze middelen conform het doel van de amendementen ingezet voor de gefaseerde uitbreiding van de capaciteit voor arbeidsmarktfraude en arbeidsomstandigheden. Deze uitbreiding is gestart in 2003 en loopt door in 2004. In 2006 zal de totale uitbreiding worden bereikt. Bij de invulling van de taakstellingen, voortvloeiend uit de regeerakkoorden van de kabinetten Balkenende I en Balkenende II, zijn de inspectiefuncties zoveel mogelijk ontzien. Met name het aantal inspecteurs voor de aanpak van arbeidsmarktfraude is uitgebreid met 70 inspecteurs, wat leidt tot een forse verhoging van de inspectiedruk. Wat de aanpak van de arbeidsomstandigheden betreft kan ondanks een lichte teruggang in aantallen inspecteurs op

2

dit werkterrein de handhavingsdruk door efficiencymaatregelen op peil blijven. Per saldo is de formatie van de AI na realisatie van de taakstellingen Balkenende I en Balkenende II in totaal met 64 fte uitgebreid.

Ik ga er vanuit dat dit jaarplan bijdraagt aan het inzicht in de maatschappelijke betekenis die de AI heeft bij het bevorderen van de naleving van de regelgeving.
Om brede bekendheid te geven aan het werk van de Arbeidsinspectie wordt het jaarplan op het Internetloket gepubliceerd (www.arbeidsinspectie.nl).

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)